Украйна очаква скоро много западни танкове

Министерството на отбраната очаква "скоро" пристигането на голям брой западни танкове в Украйна, заяви неговият ръководител Алексей Резников.

Той отбеляза, че "танковата коалиция" в подкрепа на Украйна е официално създадена и активно се развива. "Скоро с радост ще приветстваме „леопардите”, „челънджърите” и „ейбармсите” на украинска земя. Те са много", каза министърът, цитиран от агенция УНИАН.

Резников не уточни кога точно ще стане това "скоро" и колко танка има предвид под "много", добави агенцията.

След дълъг дебат западните страни обявиха мащабни доставки на танкове за Украйна през януари. По оценки на украинския посланик във Франция като цяло са обещани над 320 бронирани машини от различни страни. Въпреки това, те няма да пристигнат всички по едно и също време.

Според външния министър Дмитрий Кулеба в първата вълна от доставки се очакват 120-140 танка. В същото време президентът Володимир Зеленски отбеляза, че Украйна се нуждае до 500 бойни машини от този тип. Както се очаква, първите танкове ще пристигнат в Украйна през март.

На 3 февруари стана известно, че Германия е готова да достави на Украйна още 88 танка „Леопард” от първо поколение. Макар да са стари, те са допълнителна бройка към обявената по-рано. /БГНЕС