Украйна се бори за световната продоволствена сигурност въпреки руската агресия

Общо 345 милиона души страдат от катастрофален недостиг на храна по света. 82 държави се нуждаят от хранителна помощ според данни на ООН.

Украйна активно търси изход от глобалната хранителна криза, причинена от Русия и спазва обещанията си като световен хранителен гарант, въпреки тежкото си положение, а също така се грижи за обикновените хора в страните, изправени пред недостиг на храна.

Основната причина за световната хранителна криза е агресията на Русия срещу Украйна. Преди 2022 г. Украйна е произвеждала годишно храна за 400 милиона души, съобщава Министерството на външните работи на Украйна.

Продуктите са десетки милиони тонове зърнени храни, за които няма друга алтернатива. Преди инвацията през 2022 г. Украйна представлява 47% от световния пазар на слънчоглед, 17% на ечемик, 14% на царевица и 10% на пшеница. В страни като Ливан, Индия, Ирак и Китай някои селскостопански продукти от Украйна представляват над 50% от вноса.

Агресията и блокадата на Русия засегнаха логистиката на морската търговия, прекъсвайки работата на ключови морски пристанища в световната търговия със зърно, подчертават от украинското ведомство.

Украйна е отговорен глобален играч, който предлага иновативни решения. Така, на 26 ноември 2022 г., в разгара на война на руската агресия, президентът Володимир Зеленски стартира хуманитарна хранителна програма „Grain from Ukraine“ (Зърно от Украйна - бел.ред.). Програмата беше представена по време на първата встъпителна международна среща на върха за продоволствената сигурност в Киев.

„Grain from Ukraine“ се изпълнява в тясно партньорство със Световната хранителна програма на ООН. Като част от инициативата Украйна вече е изнесла 170 хиляди тона пшеница в страните с най-тежка продоволствена ситуация - Етиопия, Сомалия, Йемен и Кения. Предвижда се програмата да бъде разширена в Нигерия, Судан, Мозамбик, Мадагаскар, Джибути, Мавритания, Ливан и други държави.

Тези действия показват ясно, че Украйна полага усилия да помогне на хората по света, които са пострадали от войната.

С изпълнението на хуманитарната програмата „Grain from Ukraine“ Украйна се стреми да изпълни задълженията си към световната общност. Програмата осигурява жизненоважно препитание на милиони хора в регионите, които са най-уязвими от глад, засилвайки глобалната роля на Украйна като гарант за световната продоволствена сигурност. Страната се стреми да продължи инициативите за доставка на храни.

Русия блокира корабоплаването от Черноморския регион до други страни.

Москва също така унищожава украинските зърнени терминали и пристанищната инфраструктура с прецизни ракетни атаки, като по този начин изнудва други държави с опасността от криза в хранителните доставки. Това е пряко доказателство за престъпления срещу човечеството: докато африканските страни страдат от суша, недостиг на храна и високи цени, Русия демонстративно унищожава храна, която би могла да изхрани милиони хора.

След като е преживяла ужасите на предизвикания от човека глад - геноцида, наречен Гладомор от 1932-1933 г. - Украйна няма да позволи на Русия да използва глада като оръжие срещу себе си или срещу други страни по света никога повече. Днес, поради войната на Русия срещу Украйна, хората в други части на света изпитват недостиг на храна и нарастващи цени. Украйна няма да допусне Русия да повтори това престъпление нито към нея, нито към други страни, така че доставките на зърно трябва и ще продължат.

Продоволствената сигурност е един от ключовите стълбове на справедливия и траен мир – този, който се постига в рамките на Формулата на мира на Президента на Украйна Володимир Зеленски. От своя страна хуманитарната програма „Grain from Ukraine“ е от съществено значение за гарантиране на продоволствената сигурност в световен мащаб.

Украйна помага на света да осигури стабилност и сигурност дори в лицето на пълномащабна руска инвазия и се съпротивлява на хаоса и хранителната криза, които са резултат от агресията на Русия. /БГНЕС