В Разлог откриха музей на „чауша“ и на празниците от Нова година до Гергьовден

Разложкият музей образно казано се разшири с нова сграда, след основен ремонт на Патоковата къща, където посетителите на историческия обект могат да се запознаят с празничните обичаи „От Бъдни вечер до Гергьовден“, включващ и експозиция с кукерски костюми, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Вторият и нов музеен обект продължава традицията да съхранява самобитни обичаи, отличаващи града - пазител на традициите, като център на българщината, напълно заслужавайки слоганът: Разлог - традиция, памет, бъдеще!

Основно ремонтираната Патокова къща е на два етажа, единствената стая на първия етаж е офис на служителите, а в четирите на 2-ия са подредени експозиции на празниците от Нова година до Гергьовден.

Преди дни представители на Община Разлог и Исторически музей-Разлог откриха официално “Музей на Разложкия чауш”, с водосвет и празнична програма, в която се появиха и разложките „чауши“-кукери, маскирани в кожи и окичени със звънци.

“Музей на Разложкия чауш” ще пази традициите от незапомнени времена и културното наследство на България, предоставяйки възможност на неговите посетители да се облекат в кожи и да се превърнат в истински Разложки чауши, майки и баби ще могат да заденат децата си в цедилки, а всички гости на историческия обект могат да се запознаят с празничните обичаи “От Бъдни вечер до Гергьовден”.

„Щастливи сме, че откриваме нов музеен обект „Патокова къща“, в която са представени всичките празници от разложкия край като кукерския фестивал, провеждан в първия ден на новата година - „Старчевата“ с разложките чауши, Бабин ден, Гергьовден и Великден.

Костюмите са в човешки ръст, сред тях тези на първия ерген и първата мома, представени са даровете на бабата за Бабин ден“, обясни директорът на музея Христина Манова.

Според нея Патоковата къща е една от най-старите в Разложкия край, носи името на Костадин Патоков който е живял в нея, бил е кмет и общински съветник в Разлог през 20-те години на XX век.

През 1984 г. къщата е отчуждена, след което в нея е изложена музейна сбирка за живота на Костадин Патоков, основател на комунистическата партия в града и организатор на Септемврийското въстание, просъществувала е като такава до 1988 г.

След това става детски комплекс, където се изучавали народни танци и хора.

Сградният фонд на Исторически музей-Разлог - Патокова къща е построена през втората половина на XIX век.

През 2023 година, с идея за откриване на още един музей в Разлог, Община Разлог и Исторически музей-Разлог предприеха редица дейности, насочени към подобряване състоянието на Патокова къща, която да представя пред своите посетители - традициите и обичаите на местните хора.

„Нашата идея е освен като музей, да запазим този обект за децата на Разлог, за да се докоснат до миналото и запазят традициите на дедите си“, допълни Манова. /БГНЕС