Великобритания повиши нивото на терористична заплаха в Северна Ирландия на "сериозно"

Правителството на Великобритания повиши нивото на терористична заплаха в Северна Ирландия до "сериозно" преди очакваното посещение на президента на САЩ Джо Байдън по повод 25-ата годишнина от подписването на историческото мирно споразумение, предаде АФП.

Агенцията за вътрешно разузнаване MI5 прецени, че рискът от нападение е нараснал от "значителен" на "сериозен", което означава, че инцидентът се оценява като "много вероятен", заяви министърът на Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис.

Северна Ирландия преживя три десетилетия на сектантски конфликт заради британското управление, известен като "Смутните времена", който отне живота на 3500 души.

Но след приемането на Споразумението от Разпети петък на 10 април 1998 г. провинцията е променена.

"Въпреки това малък брой хора продължават да са решени да нанасят вреда на нашите общности чрез актове на политически мотивирано насилие", заяви Хийтън-Харис пред парламента.

Той призова обществеността да "остане бдителна, но да не се тревожи" от съобщението.

То последва прострелването на полицай, който бе тежко ранен пред очите на сина си миналия месец, а през ноември бе извършен неуспешен бомбен атентат срещу двама полицаи.

И за двете нападения беше обвинена дисидентската войнствена група Нова ИРА, която иска обединение с Ирландия.

Саймън Бърн, ръководител на Полицейската служба на Северна Ирландия, отбеляза, че промяната на нивото на заплаха "е част от продължаващия процес на наблюдение".

Той се зарече да "преследва безмилостно онези, които се опитват да причинят вреда и да тероризират нашите общности, както и да нападат моите служители и работници".

Хийтън-Харис не направи никаква връзка с планираното пътуване на Байдън, който възнамерява да посети Ирландия и Северна Ирландия.

Очаква се то да съвпадне с годишнината от сключването на мирното споразумение, което беше постигнато с посредничеството на САЩ.

"Лоши новини"

Годишнината идва в момент, когато територията е блокирана в политическа парализа, поради отказа на пробританските юнионисти да влязат отново в правителството в знак на несъгласие с търговското споразумение след Брекзит, договорено от Лондон и Европейския съюз.

По-крайните бойци в лагера за Великобритания периодично отправят предупреждения за последиците от сделката, която според тях поставя Северна Ирландия в риск от политически и икономически развод с Великобритания.

Но Хийтън-Харис заяви, че продължителните кръвопролития са останали в миналото.

"Политическото бъдеще на Северна Ирландия зависи от демократичната воля на народа, а не от насилствените действия на малцина", каза той.

"Заедно ще гарантираме, че няма да има връщане към насилието от миналото."

Джефри Доналдсън, лидер на подкрепящата Обединеното кралство Демократична юнионистка партия (ДЮП), нарече решението на МИ5 "лоша новина".

"Очаквам с нетърпение деня, в който нивото на заплаха ще бъде премахнато, но за да стигнем дотам, обществото трябва да застане на страната на полицията и да покаже, че през 2023 г. в Северна Ирландия няма място за тероризъм", каза той.

Доналдсън призова правителството на Великобритания да изпълни поетия ангажимент да подпомогне финансирането на наемането на 7500 допълнителни полицейски служители на територията.

Лидерът на северноирландската партия "Шин Фейн" Мишел О'Нийл, която ще стане първи министър, ако бъде възстановено споделянето на властта, заяви, че "няма място за паравоенни групировки".

"Те трябва да си отидат", написа тя в Туитър. /БГНЕС

Белфаст / Великобритания