Великобритания и Австралия подписаха споразумение в областта на отбраната

Обединеното кралство и Австралия подписаха в Канбера ново споразумение в областта на отбраната, като се опитват да стимулират стартиращата програма за атомни подводници със САЩ, предаде АФП.

Британският военен министър Грант Шапс подписа споразумението в Канбера с колегата си Ричард Марлес, като създаде правна рамка, която улеснява приемането на войски и обмена на военно разузнаване.

Споразумението не представлява пълен пакт за взаимна отбрана, който би задължил едната страна да се намеси, ако другата бъде нападната.

То обаче включва "ангажимент за консултации" относно възникващите заплахи и установява "споразумение за статута на силите", което улеснява приемането на войници от другата страна.

"Всъщност е необичайно, че Обединеното кралство и Австралия все още не са имали договор за сътрудничество в областта на отбраната", заяви Шапс след церемонията по подписването.

Заедно със САЩ Австралия и Великобритания са членове на новосъздадения отбранителен съюз AUKUS - знаков пакт, целящ да ограничи китайската военна експанзия в Азиатско-тихоокеанския регион.

Едва двегодишна, програмата AUKUS вече е застрашена, а някои се опасяват, че Доналд Тръмп може да я прекрати напълно, ако се върне на власт през следващата година.

Анализаторът по въпросите на сигурността от Австралийския национален университет Дейвид Андрюс заяви, че споразумението е дало така необходимия тласък на плана AUKUS.

Основен стълб на пакта AUKUS е обещанието да се помогне на Австралия да изгради и придобие флотилия от мощни ядрени подводници, което е едно от най-големите военни подобрения в историята на страната.

Споразумението ще улесни, например, обучението на австралийски моряци на ядрените подводници на Обединеното кралство или базирането на британски екипажи в Австралия.

"Това е отражение на засилената ангажираност между нашите отбранителни системи", заяви австралийският министър на отбраната Марлес. /БГНЕС