Вътев: Има много аномалии при субсидиите в земеделието и животновъдството

В МЗХ няма нито едно партийно назначение, всички са експерти. Не се занимаваме с отделни сектори в земеделието, а с цялата агрохранителна верига. Целта е на трапезата да има повече български храни произведени от повече български суровини.

Това заяви министърът на земеделието Кирил Вътев, който представя екипа си в министерството, предаде репортер на БГНЕС.

Земеделският министър заяви, че новият екип ще работи за това да има повече български продукти от български суровини.

“Имаме такъв проблем при мляко, месо и плодове. Искаме да върнем конопа, който отиде в Румъния. Има твърде много пари в българското земеделие, но те не дават резултат”, обясни министър Вътев.

Той заяви, че една от целите е да "направим всички наредби лесни за разбиране", за да се разберат от хората и с малко образование.

“Така да променим наредбите, че българският земеделец да не потъва в административни проблеми. Акад. Денков иска опростяване на всички процедури. Целта е да се спести времето на производителя, и той само са произвежда по-ефективно”, подчерта министър Вътев.

При производството на мляко имаме нужда от пасища за животните, но те не са дадени на животновъдите, а на хора без животни, които получават субсидии. “При субсидиите има доста аномалии, които трябва да бъдат решени. Знаем за проблемите”, заяви министър Вътев.

Има нагласа в правителството земеделието да стане приоритетен отрасъл. Не сме привърженици на тезата, че метанът, който отделят кравите, ще промени климата на Земята, подчерта министър Вътев, и обеща да работи плътно с БАН по въпросите на климатичните промени.

Целта на всички промени е да бъдат подпомогнато пчелен мед, зеленчуци, месо, мляко, каза още той. Беше представен и екипът, с който той ще работи.

Етеричните масла не трябва да бъдат възприемани като химически смеси, а като вещества. Получихме подкрепа от седем държави, включително Франция. Акад. Денков, който наистина е национално богатство, отстоя тезата на последния европейски съвет, заяви Вътев.

Той посочи, че Украйна тази година продава две реколти. "Когато се създаде дефицитът миналата година, цените се вдигнаха много. Имахме свръхпечалба от 1 милиард лева. Сега големият проблем не е с украинското зърно, а с нерафинираното олио", подчерта Вътев. Няма какво да направим с украинското зърно, те са мощна аграрна страна. Предстои ни да се адаптираме с присъствието на украинското зърно на европейския пазар, призна Вътев. Според него няма как нещата да се регулират с извън пазарни методи.

Още веднъж подчерта, че с отделни сектори няма да се занимават, а ще се опитат да обвържат всички агрохранителни вериги с науката.

Относно доставката на дърва за огрев министърът подчерта, че те трябва да приключат до местните избори, за да не бъдат използвани като аргумент в предизборната борба./БГНЕС