Затягат контрола по спазване на противоепидемичните мерки по морето

Няма да бъдат въвеждани допълнителни по-строги мерки в област Бургас, която влезе в „червената зона” на заболели от COVID-19. 306 е броят на заболелите на 100 000 души население в областта, заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, който присъства на заседанието на Областния щаб в морския град, предаде кореспондентът на БГЕНС.

Ще се засили контролът по спазването на сегашните разпоредби за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция - 50% заетост в заведенията и задължителни маски на открито при струпване на много хора на едно място. Ще бъдат командировани допълнително, от вътрешността на страната, полицаи, здравни инспектори и служители на Агенция по храните, за да се засилят проверките по морето.

„Ако има разпоредени мерки и ако те не се спазват изцяло, какъв е смисълът да въвеждаме нови мерки. Ако сме казали, че заведенията трябва да работят на 50% , а те работят на 150% и сега кажем на 30% това какво ще промени! Единственото ново е, че на места, където има струпване на хора, ще са задължителни маските”, заяви доц. Ангел Кунчев.

На заседание на местния щаб той отново акцентира върху имунизацията на населението. Предвижда се разкриването на още ваксинационни пунктове.

„Нямаше да стигнем до тук, ако имахме поне 70% ваксинирано население. Само 2 или 3% от преминалите ваксинация стигат до хоспитализация, ако бъдат заразени. Да, ще има четвърта вълна и да – отново ще напълним болниците“, прогнозира Кунчев. И допълни, че по данни на здравните власти над 93% от починалите 131 души от COVID-19 у нас, 131 души са били неваксинирани”, зави Кунчев.

Областният управител Мария Нейкова заяви, че няма да бъдат спирани плановите операции и женските консултации в Бургас.

Днес стана ясно, че по време на празниците Аполония в Созопол ще бъде разкрит временен имунизационен кабинет. /БГНЕС