Азиатските слонове погребват и оплакват мъртвите си малки

Азиатските слонове погребват и оплакват мъртвите си малки, сочи проучване на индийски учени, в което подробно се описва поведението на пахидермите, напомнящо човешките погребални ритуали, предаде АФП.


Според проучването, публикувано тази седмица в Journal of Threatened Taxa, изследователите са идентифицирали 5 места, където слонско малко е било погребано от слонове в северната част на Бенгалия, Индия, през 2022 и 2023 г.

Всичките 5 малки слончета, на възраст между три месеца и една година, са починали от органна недостатъчност.

Във всеки от случаите те установяват, че стадото е носело починалото малко за хобота и краката, преди да го погребе, разположено на гърба си.

"Благодарение на навременните наблюдения, дигиталните снимки, полевите бележки и докладите от аутопсиите предполагаме, че останките са били погребани по странен начин на гръб, независимо от причината за смъртта на телето", се посочи в изследването.

В един от случаите стадото шумно се е струпало около лежащото в земята малко слонче, пишат авторите на изследването.

В проучването се обяснява, че само телетата се погребват по този начин, тъй като транспортирането на възрастните е "непрактично" за стадото поради техния размер и тегло.

Авторите Парвин Касуан и Акашдип Рой заявиха, че изследването им не е разкрило "пряка човешка намеса" при погребването на всяко от петте телета.

Около местата на погребенията и върху почвата, под която са били заровени останките, са били наблюдавани ясни следи от 15 до 20 слона.

Слоновете са погребали малките си в напоителните канали на чаените плантации, на няколкостотин метра от човешки селища.

Слоновете са известни със своето социално и кооперативно поведение, но погребването на малки е било "бегло изследвано" сред африканските слонове.

Известно е, че дивите африкански и азиатски слонове посещават останките на възрастните си събратя на различни етапи на разлагане, но това проучване разкрива различно поведение.

И в петте случая стадото е "напуснало мястото в рамките на 40 минути след погребението" и след това е избягвало да се връща в района, като вместо това е поемало по паралелни миграционни маршрути.

Азиатските слонове са включени в списъка на застрашените видове, изготвен от Международния съюз за опазване на природата.

В дивата природа живеят около 26 000 от тях, главно в Индия, но са останали и няколко в Югоизточна Азия. Извън плен те живеят средно 60-70 години. /БГНЕС