Богомил Николов: Най-препечените печива са най-вредни

Акриламидът е от категорията на т.нар. бавни убийци. Това е вещество, което се образува при силно препичане на различни видове печива. Когато говорим за промишлено произведени продукти, там има ограничения, наложени в количествата акриламид, които могат да се образуват в съответната храна, и затова операторите просто не трябва да препичат чипса, хляба или солетите.

Това каза в интервю за БГНЕС председателят на „Активни потребители“ Богомил Николов.

С него разговаряме по повод заловения на хърватската граница канцерогенен чипс, произведен в Сърбия.

Председателят на „Активни потребители“ е категоричен, че в България няма такъв чипс и обясни, че в този случай най-вероятно се касае за партида, която е била по-препечена, и оттам съответно са се образували по-големи количества от допустимото акриламид, което моментално класифицира стоката като опасна. След като е спряна и забранена, е изпратена нотификация до останалите държави, че партидата е спряна на границата.

„По принцип акриламидът е вещество, което се образува при силно препичане на различни видове печива, като започнете от най-класическия – хляб, минете през всякакви чипсове, пържени картофки, солети и т.н., т.е. всеки един от нас, когато консумира по-препечени солети или картофи, или чипсове, неизбежно приема някакви количества от този акриламид“, подчерта Николов. Той заяви, че затова съветът винаги е бил да не се прибягва до такова препичане и ако си правим пица или си пържим картофи да стигаме до златист цвят максимум.

Председателят на „Активни потребители“ отбеляза, че акриламидът е вещество от категорията на т.нар. бавни убийци, защото с течение, на времето при по-прекомерна консумация, е доказано, че способства за развитието на ракови образувание и поради тази причина са въведени лимити за неговото съдържание. „Затова е много важно производителите на храни да не стигат до такова препичане на тези храни, за да не се образуват големи количества акриламид“, посочи той и допълни, че всеки човек трябва да знае, че точно това, най-препеченото и най-изгорялото, е най-вредно от гледна точка на съдържание на акриламид.

Николов коментира, че всеки човек, който има някакви съмнения по отношение на качеството и безопасността на храната, може да се обръща към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). „Тя има и телефонна линия, която е постоянно отворена, имат и в интернет страницата форма за сигнали, така че въпросът е хората да бъдат въоръжени с повече знания, за да могат да разпознаят по-добре рисковете, и да знаят, когато видят някаква рискова ситуация, че това е проблем и трябва да сигнализират, защото ако потребителите са добре информирани и осведомени, те са най-добрите инспектори на пазара“, категоричен е той.

Председателят на „Активни потребители“ обясни, че всички продукти, които се внасят извън Европейския съюз, както и тези, които се произвеждат в ЕС, трябва да съблюдават съответните стандарти и ограничения. „Въпросът е в това, че когато се внася нещо независимо откъде, граничният ни контрол трябва да бъде на ниво, а пък когато става въпрос за стоки и храни, които се придвижват вътре в ЕС, тогава както контролните органи в съответната държава могат да информират, така и българските контролни органи при съмнение или при сигнал могат да реагират“, каза още Николов.

Той заяви, че в Европа има може би най-добрите и най-строгите правила за безопасност на храните, но прилагането на тези правила винаги е било предизвикателство, така че неизбежно е от време на време да се появяват проблеми, но трябва да правим така, че те да са възможно най-малко.

Николов даде и един съвет към хората, които приготвят вкъщи храната си. „Не препичайте и не прегаряйте своите печива, защото това, което ние най-много сме харесвали като деца – най-препеченото, всъщност, е най-вредното“, призова той. /БГНЕС