ДАЗД отбеляза Международния ден за безопасен интернет

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова откри онлайн среща, посветена на Международния ден за безопасен интернет. Събитието се организира от Националния център за безопасен интернет за 18-та поредна година под мотото: “Заедно за по-добър интернет. Фалшива новина или истина”, съобщиха от ДАЗД.

Денят за безопасен интернет се чества от 2004 г. по инициатива на Европейската комисия вече в над 150 страни. Той има за цел да насърчи безопасното и отговорно използване на онлайн технологиите и мобилните устройства от децата и младите хора по цял свят.

Основният акцент на форума тази година е дискусия за фалшивата информация в интернет, рисковете, които тя носи и как да се разпознава вярното от невярното съдържание. Идеята е на младежите към Националния център за безопасен интернет, които в последните години предлагат многократно тази тема на фокус.

В дискусията участваха и близо 30 от членовете на Съвета на децата към председателя на ДАЗД от Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, София, Смолян, Стара Загора и Хасково. Представителите на детския глас в България изразиха мнение, че е добре в училище да има отделни часове за безопасност в интернет, в които чрез примери, дискусии и съвети децата да се информират, как да учат и да се забавляват безопасно в дигитална среда. Те описват, като предизвикателство и получаването на достоверна информация в мрежата.

„Правилата за ограничаване на вредно съдържание в интернет трябва да се обсъждат с децата, за да не бъдат възприемани само като забрани и ограничения, а като начин за намаляване на злоупотребите с деца. Затова поздравявам организаторите специално за дискусията в Младежкия панел в програмата на събитието с активното участие на децата в него.“, посочи председателят на ДАЗД, д-р Елеонора Лилова.

Тя допълни, че за да са безопасно в интернет децата през 2020 г. от Държавната агенция за закрила на детето в партньорство с ГДБОП, Националния център за безопасен интернет и др., както и с участието на Съвета на децата към ДАЗД, се подготви Наръчник с полезни съвети и правила за тях. Към него има и кратък речник с полезна информация за това как да разпознаваме фалшивите новини, какво е кражба на профил, фишингатака и др. Разработеното помагало „Безопасност в мрежата“ е публикувано за свободно ползване на интернет страницата на ДАЗД и е разпространено в образователни институции.

„Създателите на фалшиви данни стават все по-изобретателни и използват постоянно различни медийни похвати за привличане вниманието на читателя, например провокиращи заглавия, като успяват да го заблудят и да го накарат да повярва, че информацията, която чете, е истинска. Колкото по-голяма част от времето си прекарваме в дигитална среда, толкова повече трябва да внимаваме за рисковете, на които сме изложени. Колкото повече и различна информация поемаме през интернет, толкова по-голям е риска да попаднем на манипулативна и фалшива информация, която дори може да застраши нашето здраве – психическо и понякога дори физическо. Затова разпознаването на големи масиви с информация поставя пред всички ни задачата да се научим да разграничаваме постоянно вярното и невярното, логичното от нелогичното, реалното от измисленото и истинските от лъжливите факти, данни или явления.“, сподели още д-р Лилова.

Както всяка година организаторите обявиха и отрядите победители в националното състезание по програма „Киберскаут“. Този път това са трит отряда от град Съединение и град Стара Загора. С подкрепата на техни учители киберскаутите подготвиха и проведоха различни дейности и инициативи, чрез които да предадат на своите връстници знанията и уменията за предотвратяване на рисковете онлайн. /БГНЕС