Денков: Президентът е заинтересовано лице, не може да оценява обективно

Президентът е заинтересовано лице в тази ситуация и няма как да очакваме той обективно да оценява какво е решено по отношение на служебните правителства.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков във връзка с изказването на държавния глава Румен Радев, който съобщи, че ще сезира Конституционния съд заради приетите на трето четене промени в Конституцията, предаде репортер на БГНЕС.

Според премиерът всякакви спекулации, че се прави нещо срещу конкретен човек, нямат основание.

"Достатъчно ясно беше обяснено, че служебните правителства са замислени в Конституцията като преходен период от едно редовно към друго редовно парламентарно мнозинство с основна задача да осигурят честни избори", каза Денков.

По думите му това, че през последните години се реализира друга ситуация, показа, че има проблем в Конституцията и съответно този проблем е адресиран по доста адекватен начин.

"Както виждате, не се премахват служебните правителства, защото в дискусията, която имах с Венецианската комисия, това беше едно от техните предложения", отбеляза той.

Според него по-важни са промените, свързани с правосъдната система.

"Това са промени, които се очакват от много години, и аз лично действително се радвам, че имаме конституционно мнозинство, което ги гласува", сподели Денков.

Премиерът е категоричен, че всякакви спекулации, че решенията за конституционните промени са взети от тесен кръг хора в България, изобщо не съответстват на действителността, тъй като те са съгласувани с Венецианската и с Европейската комисия. /БГНЕС