Денков след президентството вето: Няма никакъв риск от рязко увеличаване на цените

Няма разминаване в информацията за продажбата на "Нефтохим". Аз казах, че има интерес към продажба, а "Литаско" казва, че не се водят преговори. Това заяви премиерът акад. Николай Денков след официалното представяне на новия български суперкомпютър „Хемус“, предаде репортер на БГНЕС.

"Аз самият съм виждал, че има интерес в разговори с различни компании. За да се водят преговори, трябва да има изпратено официално писмо и да се влезе в процедура. Воденето на преговори е сравнително тежка процедура, която вероятно още не е стартирала. А че има интерес, има интерес", добави Денков.

Премиерът коментира и мярката, предложена от министъра на икономиката, която предвижда по желание търговските вериги да дават най-ниска цена на седмична база за определени хранителни продукти.

“Министърът на икономиката е обсъдил мярката с големите търговски вериги. Има разбиране, че това е наша обща задача - да свалим инфлацията от една страна, а от друга страна - да повишим доверието на потребителите в съвместните усилия на държавата и големите вериги”, уточни премиерът.

"Има икономическа логика в това, говорили сме с министъра, административните мерки почти никога не дават средносрочен и дългосрочен план. Предпочитаме да опитаме без административни мерки да намерим решение”, смята Денков.

Премиерът уточни, че не обсъждат налагането на административни мерки като таван на цените на храните.

Министър-председателят коментира какви ще бъдат приходите в бюджета от транзита на руски газ у нас, както и становището на Унгария, че по този начин подкопаваме енергийната им сигурност заради по-високата такса за транзит.

“В момента не бих искал да гадая какъв ще е резултатът върху пазара. С тази такса цената на тръбния газ от Русия става сравнима с цената на течния газ. Ще има една конкуренция, която се надявам да бъде в полза на потребителите в края на краищата. По отношение на риска за техните доставки не виждам какъв е рискът. Налице са както тръбният, така и течният газ. Единственото, което ще се появи е алтернатива на възможностите на база на цените, които ще се конкурират”, обясни той.

Според него “Булгартрансгаз” няма да бъде засегнат. “Те не са страна по очакванията да се плащат такси. Таксите се очаква да бъдат плащат от “Газпром”, поясни премиерът.

Денков коментира и ветото на президента върху измененията и допълненията в Закона за енергетиката.

“Тази либерализация трябва да се случи и трябваше да се случи. Тук говорим за регламент от 2019 г. и България закъснява значително”, посочи той и увери, че са направени механизми, с които да се гарантира, че потребителите ще бъдат защитени.

“Налице са механизмите, по които това няма да създаде проблеми нито за производителите на ток, нито за потребителите. Няма никакъв риск от рязко увеличаване на цените”, категоричен е премиерът. /БГНЕС