Доверието в Германия е "непоклатимо" въпреки изтичането на информация от армията

Германия се опита да омаловажи изтичането на аудиозапис, в който високопоставени военни обсъждат войната в Украйна, като обвини за това индивидуална грешка и подчерта, че Берлин все още се ползва с доверието на съюзниците.

38-минутен запис на разговор, в който офицерите обсъждат евентуалното използване на произведени в Германия ракети "Таурус" от страна на Украйна, беше публикуван онлайн на 1 март в руски социални медии.

"Тук се случи сериозна грешка, която не трябваше да се случва", заяви министърът на отбраната Борис Писториус на пресконференция.

Първоначалните резултати от проверката показват, че "комуникационните системи на германската армия не са и не са били компрометирани", каза министърът.

"Причината, поради която телефонният разговор все пак е могъл да бъде записан... се дължи на индивидуална потребителска грешка", каза той.

Един от участниците, който е присъствал на авиошоуто в Сингапур, се е включил в срещата чрез "неразрешена връзка", което е довело до прихващането, каза Писториус.

Тъй като на изложението са присъствали няколко висши военни служители от различни държави, събитието е било "поле за изява" за руското разузнаване, каза той.

Той добави, че хотелите, използвани от участниците, ще бъдат обект на "широкомащабни операции по подслушване".

Следователно успешното прихващане на обаждането на германските военни е било "случайно попадение в рамките на широкообхватен подход", каза Писториус.

Засега "личните последствия не са на дневен ред" след изтичането на информация, каза той.

"Няма да жертвам най-добрите си офицери за играта на (руския президент Владимир) Путин".

Писториус заяви, че се е обадил на съюзниците си във връзка с изтичането на информация и е получил уверение, че тяхното "доверие в Германия е непоклатимо".

"Всички знаят за опасността от подобни подслушвания и знаят, че никой не може да предложи 100-процентова защита".

Германия е подложена на натиск да изпрати ракети "Таурус" на Украйна в отговор на спешни призиви от Киев, копирайки действията на Франция и Великобритания да изпратят свои собствени оръжейни системи с голям обсег.

Канцлерът Олаф Шолц обаче отказа да одобри доставките, опасявайки се, че това може да въвлече Германия във войната. /БГНЕС