Фон дер Лайен в Белград: Пречки пред Сърбия по пътя към ЕС; ангажименти по диалога с Косово

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че изпълнението на вече договорените споразумения от страна на Сърбия без повече губене на време е ключово за продължаване на диалога с Косово.

Фон дер Лайен обясни в Белград на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич, че "де факто" признаване на Косово всъщност означава прилагане на споразумението, договорено в Охрид.

„За какво става въпрос – прилагането на Охридското споразумение, което предвижда различни стъпки, които включват признаването на документите на Косово от Сърбия, и това, което върви заедно със създаването на Асоциацията на сръбските общини, което трябва да бъде изпълнено от Косово“, каза Фон дер Лайен, в опит да изясни какво означава "де факто" признаването на независимостта на Косово, за което тя спомена предишния ден в Прищина. "Важно е Сърбия да приеме устава на Асоциацията на общините със сръбско мнозинство, докато Косово трябва създаде самата Асоциация“.

Фон дер Лайен подчерта, че това решение ще проправи пътя за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, което "е необходимо предварително условие за европейския път". „Това е единственият път напред, това е най-добрият начин за изграждане на бъдеще, в което Сърбия е част от Европейския съюз."

Председателят на ЕК коментира и икономическите теми, планът за 6 млрд. евро инвестиции в Западните Балкани, както и газовият интерконектор между България и Сърбия, който е посетила.

"Насилствена атака"

Що се отнася до атаката на сръбска терористична група в село Банска, Косово на 24 септември, Фон дер Лайен се поколеба да нарече събитията "терористична атака", като използва термина "насилствена атака".

"Нормализацията между Сърбия и Косово е необходима", заяви Фон дер Лайен, осъждайки жестокото нападение в село Банска на 24 септември и добави, че извършителите трябва да понесат отговорност. "Насилствената атака от 24 септември е напълно неприемлива", подчерта Фон дер Лайен. Тя също така поиска "нападателите да бъдат изправени пред съда".

Искаме Сърбия да се присъедини към съюза и предложението се основава на вяра, то е обещание за мир и просперитет и е специален шанс. Убедена съм, че ще се възползвате от този момент", обърна се председателят на ЕК към сърбите.

По отношение на икономическата сфера Урсула фон дер Лайен отбеляза, че все още сътрудничеството не е на необходимото ниво.

„Икономиката на Сърбия се справя добре, но ние все още искаме се доближи до ЕС повече“, отбеляза тя, като уточни, че Европейският съюз желае Сърбия „да направи следващата стъпка, включително по отношение на външната политика, защото искаме да разчитаме на Сърбия като съюзник".

Газовият интерконектор с България

Газовият интерконектор между България и Сърбия, който се изгражда със значителна подкрепа от ЕС, ще бъде открит до края на ноември.

Това заяви сръбският президент Александър Вучич на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на 4-дневна обиколка в Западните Балкани.

"Интерконекторът между България и Сърбия е изключително важен за нас. Получихме огромна поддръжка от ЕС и значителни грантове за този проект", заяви Вучич, като уточни, че завършването на проекта ще се осъществи след 15 дни. Вучич очаква след получаването на всички необходими разрешителни интерконекторът да заработи до края на месец ноември.

"Като икономически партньор ЕС е категорично първи. 610 от най-големите инвеститори в Сърбия са от ЕС. Що се отнася до стокообмена, за първите осем месеца общата стойност е 26 млрд. евро. Привлякохме инвеститори, които изнасят от тук. При преките чуждестранни инвестиции от ЕС идват общо 21,31 млрд. евро. Имаме огромен брой проекти заедно, днес чухме окуражителни думи за плана за растеж, откъдето очакваме голяма финансова помощ. За енергийна инфраструктура получихме 168 милиона евро от Съюза", добави сръбският президент.

Косово и санкциите срещу Русия - двете пречки на пътя на Сърбия към ЕС

Две са пречките на пътя на Сърбия към ЕС – Косово и санкциите срещу Русия. Това констатира сръбският президент Александър Вучич на съвместна пресконференция с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която е на официално посещение в Сърбия.

„Сърбия има още много да направи по своя европейски път, но двете най-големи пречки за нас в момента са въпросът за Косово и Метохия и невъвеждането на санкции срещу Русия“, каза Вучич.

Говорейки за разширяването на ЕС, Фон дер Лайен каза, че както европейските общности, така и страните от Западните Балкани трябва да си напишат "домашното".

Вучич посочи, че вероятно ще бъде субективен, но може би не съвсем, ако каже, че по-голямата част от вината за Косово и косовския проблем не е на страната на Сърбия.

„Сърбия е ангажирана с опазването на мира и стабилността, знае задълженията си и ги изпълнява в съответствие със споразуменията, но е ясно какво не може да направи, тъй като е против Конституцията на републиката. Ще повторя всичко, което казах в Брюксел, след последната среща с европейските лидери (Шарл) Мишел, (Жозеф) Борел, (Мирослав) Лайчак и с лидерите на трите най-големи държави (Олаф) Шолц, (Еманюел) Макрон и (Джорджа) Мелони. За Сърбия е ясно какво не може да прави в противоречие с конституцията на Република Сърбия и ние сме информирали всички наши партньори за това не веднъж, а много пъти и това е позицията на Сърбия“, каза Вучич на съвместна пресконференция с Председателят на Европейската комисия.

Той добави, че е обсъдил политическата ситуация в региона с Фон дер Лайен и че е казал на председателя на Европейската комисия какво мисли и е повторил позицията на Сърбия. /БГНЕС