ГЕРБ: Имаме и волята, и смелостта да бъдем първи и да съставим правителство

Имаме професионално подготвена програма, която показва приоритетите ни във всяка една сфера, комплексен документ, който показва как би могла да бъде управлявана България. По-важното е друго – освен адекватните програмни намерения, убеден съм, че имаме и волята, и смелостта, освен да бъдем първи, и да съставим правителство.

Това заяви пред журналисти Томислав Дончев минути след като жребий на ЦИК определи ГЕРБ-СДС да се явяват под номер 2 в бюлетината, предаде репортер на БГНЕС.

Дончев подчерта, че няма ясна заявка, че ще се коалират с ПП-ДБ.

„Коментирани са възможности“, уточни той. По думите му кой е първи и кой е втори винаги има значение, дори разликата да е половин или 1%, - първият е първи, и това означава, че най-голяма част от българските граждани са дали доверие на него. „Ще се борим да бъдем първи“, категоричен е Дончев.

Делян Добрев отбеляза, че хората очакват от политиците да се справят с инфлацията. „Ние сме единствената партия, която ясно заявяваме, че ще решим този проблем. И не само че заявяваме, че ще решим този проблем. По време на управлението на ГЕРБ в тези 10 – 12 г. инфлация нямаше, тя беше между 0 и 2%, т.е. доказали сме, че ние можем да решим най-големия бич в днешния ден – инфлацията, която направи така, че за последните две години хората обедняха с близо 50%, защото имаме инфлация по 20% всяка година“, заяви той. Добрев призова оправданията да не бъдат с международното положение, защото в Европа инфлацията е едноцифрена, а в България е двуцифрена. „20% две поредни години и не се вижда светлина в тунела, т.е. ако колегите от „Промяната“ и ДБ са първи, моето опасение, е, че те нямат решение на този въпрос, поне досега не са го заявили“, каза още той и уточни, че ПП-ДБ не го поставят като приоритет в техните програми и ще видим още от същото.

Росен Желязков обясни, че днес реално започва предизборната кампания. „Нашата цел е да сме първа политическа сила, да получим първия мандат и да съумеем да постигнем консенсус за сформирането на редовно правителство, което най-накрая, след толкова много опити, да започне да решава реалните проблеми и да съберем необходимия консенсус за провеждането на правосъдната реформа, тя да не е инженеринг, а да бъде основано очакване на обществото за справедливост и едно работещо и функциониращо правосъдие“, каза той.

„В този смисъл ние виждаме поне два явни сигнала – нашите политически опоненти вече започнаха да говорят за необходимостта от всеобхватна конституционна реформа, което предполага едно голямо мнозинство, каквото се очаква от обществото, което може да се случи на базата на програма за управление и на базата на вероятността да сформираме редовен кабинет, и другият положителен сигнал е заявеното намерение при упражняване на законодателната инициатива на МС към 49-ото НС за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс по всички щекотливи въпроси, които бяха дискутирани в предходния парламент, което говори, че обсъжданията както в комисии, така и в пленарна зала са довели до разбирането, че има необходимост от по-добра и по-конституционно съобразна нормативна уредба, която да подкрепим“, заключи Желязков/БГНЕС