Горанов: По-ниско ДДС няма да доведе до повече плюсове за потребителите

Промяната на ДДС или намаляването на ДДС съм готов да се обзаложа с всеки, че няма да доведе до повече ползи за крайните потребители. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по повод заявката на премиера Бойко Борисов за диференцирана ставка за книгите, предаде репортер на БГНЕС.

„Диференцирането на ставките не е тема, която Министерство на финансите би подкрепило. Ако парламентът го наложи, ще изпълняваме закона, какъвто е“, заяви Горанов.

„Неслучайно тази тема се повдига винаги и само от бизнеса, защото те гледат на ДДС като техен данък. Всъщност ДДС е краен прехвърляем косвен данък, който се плаща от потребителите“, посочи финансовият министър.

Що се отнася до преговорите със САЩ за изтребителите Ф-16, финансист номер едно каза, че най-вероятно няма да се постигне договореност за разсрочено плащане.

Според Горанов България може да си позволи да плати наведнъж. "Сумата е доста сериозна, но за радост може. Със сигурност военните проекти са скъпо за фиска усилие. 2 млрд. лева са доста пари, но след като това е приоритет и сме членове на НАТО вероятно това усилие трябва да бъде направено“, заяви той.

Горанов каза, че е убеден, че Ф-16, Блок 70 е най-оптималният за нас вариант. „Обсъждаме сроковете с американската страна. Най-вероятно до есента трябва да сме наясно с всичко“, каза още Горанов. /БГНЕС

Тагове: