Гутериш заяви, че ще се срещне с лидерите на Турция, Украйна и Русия

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че следващата седмица ще се срещне с лидерите на Турция, Украйна и Русия на годишната среща на ООН, за да се опита да съживи споразумението за черноморското зърно, предаде Анадолската агенция.

"Решен съм да направя всичко възможно, за да възстановим инициативата за черноморско зърно", заяви Гутериш.

Гутериш не каза кога точно ще се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с президента на Украйна Володимир Зеленски или с руския външен министър Сергей Лавров.

Русия се оттегли от сделката за зърното през юли, защото заяви, че някои от искания и́, "досега не са изпълнени", като имаше предвид премахването на пречките пред износа на торове и включването на държавната Руска земеделска банка в международната платежна система SWIFT.

Споразумението беше подписано в Истанбул през юли 2022 г. от Русия, Украйна, Турция и ООН, като беше създаден безопасен коридор през Черно море за износа от три украински пристанища.

Сделката помогна за овладяване на рязкото покачване на цените и облекчаване на глобалната продоволствена криза, като възстанови потока от пшеница, слънчогледово олио, торове и други продукти от Украйна - един от най-големите износители на зърно в света.

Украинският президент Володимир Зеленски за първи път ще присъства лично на срещата на световните лидери./БГНЕС