Ясен Тодоров: Ако автомобилът на Гешев не беше брониран, днес ВСС щеше да избира нов главен прокурор

„Аз разчитам на мнението, което чух от специалисти. Мога да кажа, че ако вчера главният прокурор не се е движил с брониран автомобил, то днес ВСС трябваше да свика процедура по избор на нов главен прокурор". Това каза Ясен Тодоров, заместник-директор на Националната следствена служба, по БНТ.

„В този автомобил Гешев е бил със семейството си, той не е шофирал автомобила, тъй като чух и такива версии. Беше ясно, че това ще се случи, защото битката за държавността, която започна от няколко години, нямаше как да не стигне и до физическа нападка сега", каза още Тодоров.

„Много хора се радват на това нещо, като гледах социалните мрежи. Това говори за упадък на морала, на ценности. За политиците да не говоря, генерал Атанасов ще изпадне в глупаво състояние, ако разбере какви са истинските факти. Аз бях на място, чух мнението на експертите с ушите си, реакциите за постановка са смешни и нелепи", подчерта още Ясен Тодоров.

„Със сигурност поръчител е човек или хора, чиито интереси са силно засегнати от работата на прокуратурата, тези хора не са успели по легален или нелегален начин да предотвратят действията на главния прокурор. Видяхте колко образувани дела има срещу хора, които се считаха за недосегаеми", отбеляза още той. „Чия идея бе за ликвидиране на специализираното правосъдие, не от кои се прие, а на кого беше идея. Съдебната реформа не е никаква съдебна, явно че начинът, по който се стремят да бъде отстранен главният прокурор, няма да бъде успешен, защото ако предложенията минат на конституционен контрол, вероятността да се провалят е голяма", допълни заместник – директорът на НСлС. /БГНЕС