Израел премахва маските на открито, не поема отговорност за заразените палестинци

Израелците вече няма да се налага да носят маски на открито, считано от неделя след като броят на заразените чувствително намаля, каза министърът на здравеопазването Юли Еделщайн.

"Степента на заразяване в Израел е много ниска благодарение на успешната кампания за ваксиниране в Израел и следователно е възможно да се облекчат (ограниченията)," каза Еделщайн в изявление.

Задължителното носене на маски на закрито няма да бъде отменено.

С близо пет милиона души - над половината от населението от 9,3 милиона - ваксинирани, Израел продължава кампанията си за световен първенец по ваксинации, което намали нивата на коронавирусни инфекции.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху получи милиони ваксини от Pfizer / BioNTech отчасти защото се съгласи да сподели с Pfizer медицински данни за въздействието на продукта.

Ваксините са променили живота в Израел. В средата на януари страната имаше пик от около 10 000 нови инфекции на ден, но сега числото на новозаразените на денонощие е около 200.

Процентът на новите инфекции остава нисък дори след възобновяване на присъственото обучение и отслабване на ограниченията за баровете, ресторантите и събиранията на закрито.

Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла беше почетен гост на правителствена церемония в сряда вечерта, отбелязваща 73-ата година от независимостта на Израел.

„Заедно демонстрираме, че чрез масови ваксинации можем да победим пандемията и да спасим животи“, каза Бурла във видеообръщение.

Облекчаването на ограниченията от страна на Израел е в контраст с окупирания Западен бряг и блокираната ивица Газа, където процентите на заразяване остават високи, а ваксинациите са ниски.

Правозащитни организации апелират Израел да достави ваксини на 4,8 милиона палестинци, живеещи там, но официалната позиция на Израел е, че палестинците трябва сами да се погрижат за ваксинацията на населението си./БГНЕС, АФП

Йерусалим / Израел