Карина Попова: Трябва да има позитивен дух, който да се следва

Студентите от Националната художествена академия са хора, които искат да експериментират, искат да се докоснат до новото, да не бъдат възпирани. носят един леко боен дух, който трябва да съществува. Ако успееш да влезеш в дълбочините на тяхното плаване, то тогава ти също вриш и кипиш с тях.

Това заяви пред БГНЕС художникът и фотограф Карина Попова, която е преподавател в НХА. С нея разговаряме за работата със студентите след приключването на продължилата почти две години пандемия от COVID-19, как тя се е отразила на преподавателите и студентите.

„Започнах да преподавам в онлайн среда, но тогава разбрах, че студентите се интересуват със сигурност от света около тях. Това си личи по дипломните работи, които правят - те са огледало на света, в който живеем. Ако нещо ги вълнува, притеснява, притиска, по-скоро те могат да го извадят в позитивната страна, тоест да следват светлината на проблема", каза Карина Попова.

Съвременните хора знаят много добре къде се намират в координатната система.

„Част от тях казват, че не се интересуват от политика, но в същия момент, когато заговорим става ясно, че всеки знае къде се намира – от ковид преминахме към реалното обучение и войната, всички те имат гледна точка и по един или друг начин го интерпретират или пък не смеят, защото искат да запазят своята индивидуалност и красота, защото трябва да има все пак позитивен дух, който да се следва", добави художникът.

На въпроса как се съчетават успешно керамиката и фотографията Карина Попова уточни, че това са изкуства, които се съчетават от много години. Техниките позволяват хората да работят и да смесват приложните и изящните изкуства, а това винаги е било много интересно.

„На първо място съм много увлечена от фотографията и нейното изящество, от всички нейни графични възможности и по-скоро художествените възможности, отколкото фоторепортажните, защото има разлики, но в същото време пренасянето им върху материала е една голяма магия и тя успява да придаде друг израз на медията - две медии свързани, и един артист, който иска да разкаже и изкаже нещо свое", коментира още артистът.

„В днешно време с развитието на технологиите е много лесно да се направи, било то с техниката на ситопечата, както в академията се случва или с печат, който директно излиза от принтера – всички тези неща са възможни днес. Една снимка живее известно време върху хартия, в интернет, но един материал като порцелана, керамиката, дават един по-дълъг живот на работите – това е един фактор, който не е за подценяване, защото всяка една хартия, всеки един печат има своето време на живот", подчерта Карина Попова. /БГНЕС