Хосе Мария Бакеро: Целта е да развием младите футболисти на Славия

Целта е да развием младите футболисти на Славия. Това заяви новият старши треньор на „белите“ Хосе Мария Бакеро, който днес бе официално представен от президента на клуба Венцеслав Стефанов, предаде репортер на БГНЕС. Бакеро подписа договор за две години, като на пресконференцията присъства и неговият асистент Жорди Гротакас. Междувременно, едно от новите попълнения на столичани – Денислав Александров, бе представен пред медиите.

Бакеро, който е легенда на Барселона, а по време на треньорската си кариера е работил в Пуебла (Мексико), испанските Малага Б и Реал Сосиедад, полските Полония Варшава и Лех Познан, както и в перуанския Хуан Аурич, получи фланелка с лика на Александър Шаламанов от фен на Славия. „Искам да приветствам президента на Славия, благодаря за посрещането. Това е един исторически клуб. Клуб, който залага на собствени кадри, работи с юноши. Направи ми впечатление, когато гледах мачовете на моя син от първенството – наблюдавал съм няколко мача на Славия, имам представа за какво става дума. И когато президентът ми предостави тази възможност, помислих, че това е моментът. И аз мисля, че с моя опит първият отбор може да се представя на ниво. Искам да използвам методологията от Барселона тук. Това ме мотивира и поради тази причина съм тук. Искам да работя и да направя от Славия един още по-добър отбор“, започна той и говори за целите, които си е поставил:

„Целта е да се състезаваме максимално професионално и да се конкурираме с останалите съперници. Целта е да подобря както индивидуално качествата на футболистите, така и като колектив. Преди много години думата „успех“ означаваше не да печелиш на всяка цена, а да се подобряваш. Затова ще искам влагане на 100% от футболистите, но и от нас като треньорски щаб. Да пресъздадем тази методология като виждане за играта и да изглеждаме по начина, по който искам. Не трябва да забравяме и публиката – нашата цел е да направим така, че тя да е доволна от представянето на Славия. Трябва да разберем какви са процесите на формиране. Целта е да изградим тези момчета като професионалисти за бъдещето. Трябва да сме спокойни, да имаме търпение към тях и постепенно да ги направим професионалисти. Моят син демонстрира качества да се състезава в България. Щастлив съм, че съм тук. Няма да имам различно отношение към сина ми в сравнение с останалите. Изживяхме страхотни моменти с него (б.ред – Христо Стоичков). Има силен характер. Станахме и семейни приятели“, добави той и по адрес на бившия си съотборник в Барселона – легендата на българския футбол и носител на „Златната топка“.

Стефанов е уверен, че с малко повече работа, Славия ще се радва на добри резултати през новия сезон. „Той не се нуждае от представяне, знаете кой е. И неговият асистент. Аз се радвам, че моите колеги ми повярваха и взехме това решение да поканим такъв треньор на Славия, който няма нужда от представяне и коментари. Да очакваме само добри изяви на нашите футболисти, да се научат младите на европейски футбол, както се играе в Европа. Ако наблюдавате някои от неговите тренировки, ще видите, че нещата са доста по-различни от това как се работи при нас. Убеден съм, че резултатите ще дойдат. Най-радостното е, че той разчита на младите таланти на Славия, иска да растат, да се даде по този начин на български футболисти да израстват и да растат нагоре. За разлика от други треньори, той не пожела да води големи имена – той казва „Аз ще работя с това, което има тук“, ще има едно-две нови попълнения. Българските футболисти имат качества, с малко повече работа ще постигнем добри резултати“.

Президентът на „белите“ добави, че с Бакеро на треньорския пост, е сигурен в участието на отбора в евротурнирите. „Бакеро е име, което е допринесло и за изграждането на Христо Стоичков, а щом може да помогне на Христо Стоичков, съм сигурен, че ще помогне и на нашите деца. Имах щастието да отида в Барселона, той помогна и на Мартин Георгиев да се адаптира, да работи в Барселона – видях какви грижи се полагат за младите футболисти, и съм сигурен, че мъничко от това да приложим тук при нас, ползата ще бъде голяма. Престоят на Йон в Славия за мен бе удоволствие да виждам как работи, как тренира, как се държи с останалите, какво е отношението му – професионално и човешко. Първо отидох в Испания за Мартин, а и за да се върне Йон, от дума на дума решихме да дойдат и двамата. Сигурен съм, че професионализмът на Йон се дължи на него. Аз съм сигурен, че това ще стане (б.ред – Славия да играе в евротурнирите). Виждам настроението на футболистите, ентусиазма на Бакеро. Убеден съм, че Славия ще изглежда по различен начин и успехите ще дойдат“, завърши той.

След края на пресконференцията бе обявена и програмата за лятната подготовка на Славия:

Ето я и нея:

23 и 24 юни – тренировки на клубната база в София

25 юни до 6 юли – лагер в Банско

контролни срещи:

28 юни

Славия – Монтана

1 юли

Славия – Септември (София)

4 юли

Славия – Крумовград

6 юли

Политехника (Яш, Румъния) – Славия

8 юли, стадион “Александър Шаламанов”

Славия – ЦСКА 1948 II. /БГНЕС