Комисията „Магнитски” изслушва Янаки Стоилов и Димитър Радев

Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните български органи във връзка наложените на 2 юни 2021 г. санкции на български физически и юридически лица от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ на основание Глобалния закон 'Магнитски" за отговорност при нарушаване на човешки права ще проведе заседание днес, предаде репортер на БГНЕС.

На предстоящото заседание ще бъдат изслушани служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов и управителят на БНБ Димитър Радев.

Гуверньорът на народната банка трябва да даде информация пред депутатите за обхвата и степента на въздействие на санкциите, наложени на български физически и юридически лица по глобалния закон "Магнтиски" върху българската банкова система, както и за мерките, които БНБ е предприело за ограничаване на негативните им проявления.

От своя страна министър Стоилов ще бъде изслушан за необходимите законодателни промени за ограничаване на негативните проявления, наложени на български физически и юридически лица на санкциите по глобалния закон върху българската финансова и икономическа система.

БГНЕС припомня, че преди седмица служебният министър на финансите Асен Василев предупреди, че има вероятност да има допълнителни санкции по закона „Магнитски“, тоест още лица, включени в списъка. /БГНЕС