Митрофанова: Не знам защо търсят Христо Грозев

Срещата в българското Министерство на външните работи протече конструктивно. Обсъдихме въпроси, касаещи проблеми при преподаването на български език в Запорожска област, в Мелитопол, Гордянск, и други градове. Договорихме се цялата налична информация, с която Министерството разполага, да ни бъде изпратена. Ние, от своя страна, ще проверим списъците с българските училища, и ще бъде направена проверка.

Искам само да подчертая, че страната ни е многонационална - в училищата в Русия се изучават над 79 различни чужди езици, сред които и български. В Крим дори има училище, което обучава на български език децата от 1 до 10 клас, става въпрос за поне 75 деца.

Това каза посланикът на Руската Федерация у нас - Н. Пр. Елеонора Митрофанова на излизане от Министерството на външните работи, където бе привикана на разговор от външния ни министър по случая с Христо Грозев, предаде репортер на БГНЕС.

Опитах се да изясня казуса със спирането на преподаването на български език лично за себе си и установих, че няма достатъчно учители по български език в училищата на руска територия. Много граждани напуснаха страната, и в условията на военни действия и непредсказуеми ситуации е разбираемо, че някои училища работят с ограничен режим.

Относно Христо Грозев Митрофанова коментира, че на срещата с дипломатите ни е договорено българското МВнР да поиска от руското МВнР данните, които касаят случая на Христо Грозев. "Това, че Грозев е обявен за издирване в Руската федерация, не означава, че някой ще го търси по цял свят. Това трябва да се разбере много ясно. Тоест, той си живее някъде си, и това е. Никой с нищо не го заплашва. Просто това е предупреждение от типа на "повече тук не идвай", добави Митрофанова. На сайта на руското вътрешно министерство никога не пише конкретните обвинения срещу който и да е човек, уточни още посланикът на Русия.

На въпрос как оценява българо-руските отношения, посланикът на Русия коментира, че те "деградират още от втората половина на 2019 г. насам". "И стигнаха до не особено добро ниво, каквото е в момента. Контактите с правителството има, но те са епизодични и те касаят конкретни въпроси. Но винаги се отзоваваме на поканите за срещи и сме готови на сътрудничество".

От изключителна важност е българското вътрешно министерство да изиска конкретна информация какви са обвиненията към Грозев, тогава ще се изясни ситуацията конкретно, завърши Митрофанова.

А слуховете, че в различни училища на територията на Русия биват премахвани портрети на българи, Митрофанова коментира с думите "глупаци всякакви. Не мога да отговарям за постъпките на различни идиоти"./БГНЕС