Нов инцидент в оръжейницата "Арсенал" взе жертви

Националната следствена служба поема разследването на взрива в казанлъшката оръжейница "Арсенал". Има образувано досъдебно производство за трудова злополука със смъртен случай. Още утре започва нова проверка в завода. В момента не са на лице основания за спиране на работата на предприятието. Това стана ясно от брифинг на прокуратурата, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Преди обяд силен тътен се чу от "Арсенал", а над предприятието се разнесе розов дим. Почти веднага след подаването на сигнала бе съобщено за три жертви и трима ранени.

На брифинг пред портала на завода апелативният прокурор на Пловдив Тодор Деянов съобщи, че цехът е тотално разрушен. Той потвърди, че един човек е загинал, мъж на 53 години, една жена е с тежко-мозъчна травма, други две жени - едната на 53 години, а другата на 43, са в неизвестност.

Инцидента е настъпил около 11:06 часа, а сигналът е подаден в 11:13 часа на телефон 112. Разпоредено е извършване на разпит на свидетели. Цехът е тотално разрушен. Деянов каза, че не са започнати действия по разчистване, защото все още има опасност от вторичен взрив. Също така не е започнала и спасителна операция по изидрването на двете жени.

„Насрочено е производство, което ще трае около два месеца, но може да бъде удължено при нужда”, каза той.

Деянов заяви, че все още няма информация какво е предизвикало взрива, но има нарушение на технологичните правила за безопасна работа. Той обясни, че в цеха не са се произвеждали оръжия, а по-скоро светлинна техника като фойерверки.

Апелативният прокурор коментира, че на съседните сгради има счупени стъкла, а взривът се е случил в завод 4, цех 150. /БГНЕС