Пловдивчани почетоха паметта на Апостола

Пловдив не е от местата, белязани завинаги от следите на Васил Левски като други градове и села. Но е важен в биографията му, защото като дете той е бил ученик на Йоаким Груев в Жълтото училище и оттук на практика тръгва зрелия му път към народните работи, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Днес много пловдивчани почетоха 146-ата годишнина от гибелта на Апостола пред паметника му на централната алея на Бунарджика. Преди това панихида в негова памет бе отслужена в църквата "Св.св. Петър и Павел". В тържествената церемония участваха представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членовете на комитет „Родолюбие“ и Общински комитет „Васил Левски“, ученици от спортното училище „Васил Левски“, граждани, политически, обществени организации и медии. Слово пред паметника произнесе Христо Христов от общински комитет "Васил Левски". Ето какво каза той:

"Къде е днес Левски, чийто портрет е поставен в кабинетите на президент, министри, депутати, кметове, общественици? Къде е той, за да ни каже, че дела трябват, а не думи и още, че играем с живота на седем милиона българи и трябва зряло да се постъпва? Къде и защо изгубихме любородието си и няма ли най-после да се помирим, за да заработим заедно за Отечеството си. И трябва ли непрекъснато да се въртим ту на запад, ту на изток, за да изпълняваме все чужди съвети. За такава ли България мечтаеше и се бореше Левски? За такава ли свобода увисна той на бесилото?" /БГНЕС