Проф. Брънзов: Истинската пролет идва в края на седмицата

Реалната пролет вероятно ще започне в края на тази седмица, поне засега такива са прогнозите. Събота-неделя ще започне затопляне, което ще продължи и през следващата седмица. Това каза пред БГНЕС проф. д-р Христомир Брънзов, генерален директор на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Разговаряме с проф. Брънзов навръх Световния ден на метеорологията, който се отбелязва на 23 март от 60 години насам.

В България има около 300 - 400 души действащи метеоролози. А професионални метеоролози има не само в НИМХ, а в редица сродни организации като военни, Изпълнителната агенция „Борба с градушките” и Ръководство въздушно движение.

Проф. Брънзов е доволен, че от както институтът, за който отговаря, е преминал към просветното министерството разполага с бюджет, който позволява предвидимост.

Така за първи път получават средства за дълготрайни материални активи или с други думи изчислителни машини, с които да автоматизират системата. „Защото ние останахме може би единствената страна в Европа, която хидрометеорологичната мрежа е с много ниска степен на автоматизация”, посочи професорът и добави, че на този етап се работи по автоматизация на валежомерната мрежа.

„Надявам се следващата година България да има 300 пункта, станции, които вече да могат в реално време да ни дават информация как вали, колко вали. В момента има човек наблюдател, който отива ръчно взима пробата, измерва колко валеж е имало, попълва един дневник и през някакво комуникационно средство, най-често GSM, диктува в обсерваторията, която е в областта какво е измерило и тази информация ние я получаваме един път на денонощието”, обясни той.

Сред целите на проф. Брънзов е да се стабилизират възнагражденията в института. „Тази година смятаме, че ще успеем да стигнем средната работна заплата за обществения сектор в Института. От тази година, с благословията на министър Красимир Вълчев, се осигуриха и средства нашите учени, академичният състав, да получава стартовите заплати както в университетите, това също изравнява условията на труд. Така, че хората да бъдат стабилни и да не търсят варианти за напускане, ако разликите са много големи в заплащането”, заяви професорът. /БГНЕС