Радев: От нас зависи Илинденско - Преображенското въстание да бъде фактор към решаване на проблемите с РСМ

“Илинденско - Преображенското въстание надхвърля далеч рамките на епохата. То се превърна в символ на непокорен български дух и една борба за човешки права, достойнство и свобода”. Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Днес се навършват 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

“От нас зависи то да бъде сред важните фактори, които да водят към решаване на проблемите, базирани на историческата истина, и към сближаването ни с РСМ, в името на нашето общо европейско бъдеще”, заяви още президентът.

“Това въстание олицетворява и мечтите на българите в Македония да превърнат земите там в равноправие. Тези идеали са в пълна хармония с ценностите, върху които се гради и ЕС. Затова вярвам, че държавното ръководство на РСМ ще се води от тези принципи и идеали за постигане на конституционно и всеобхватно равноправие за българите в РСМ”, каза още президентът. “Аз вярвам че там, където има обща история, стремеж към диалог, разбирателство и доверие, ще има неизменно и общо европейско бъдеще”, каза още президентът Радев.

“Българската история има редица значими събития, а Илинденско- Преображенското въстание е една връхна точка в борбата за национално освобождение. То е символ на героизма, жертвоготовността и жаждата за свобода”. Това заяви и проф. д-р Мария Стойчева, заместник-ректор на СУ, която прочете приветствено слово от името на ректора проф. дпн. Анастас Герджиков. “Днес честваме 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Радвам се, че СУ е домакин на такъв международен форум с такова голямо значение. Вярвам, че такива инициативи поддържат жива паметта за въстанието, за героизма и искреното родолюбие на нашите герои”, каза още проф. Стойчева.

Проф. д-р Георги Н. Николов, председател на Македонския научен институт, подчерта, че историята за Илинденско-Преображенското въстание е добре проучена. “Вече 120 години българските историци пишат за него и неговите герои. Днес ни събира паметта, защото историята е продукт на паметта, ще продължим да отстояваме истината за Илинденско- Преображенското въстание”, каза още проф. Николов. /БГНЕС