Русенските земеделци заплашиха да се пренесат в София и да обявят гражданско неподчинение

Четвърти ден земеделци блокираха района на Дунав мост при Русе. Те се надяват това да е последният ден на протести и до края на седмицата да успеят да се договорят с правителството по всички искания и да разпишат мерките по отделните точки в меморандум. В противен случай, по думите на Деян Тодоров от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, от следващата седмица протестите се пренасят в София, предаде кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.

Земеделците са категоричени, че ако не постигнат консенсус по исканията си, че обявяват гражданско неподчинение в цялата страна с изненадващи блокади по пътищата, изсипване на тор, палене на боклуци и вкарване на животни в областните градове.

Заради блокадата с часове на района на Дунав мост, търговци започнаха да се оплакват от спад в оборотите, тъй като не влизали клиенти в обектите, докато траел протестът на земеделците.

Деян Генов, който е управител на магазин там, каза, че подкрепя действията на фермерите и техните искания, но според него, това не трябва да става за сметка на останалите, които работят в района на Дунав мост.

Междувременно министърът на земеделието и храните Кирил Вътев изрази очакване, че днешната среща с протестиращите ще е финална и ще приключи с успех.

„Предложихме работещ вариант на споразумение със зърнопроизводителите, тъй като с останалите сектори плодове, зеленчуци, месо, мляко, тютюн и винени лозя, разговорите приключиха, защото средствата бяха осигурени. Проблемът е при зърнопроизводителите, тъй като те през 2022 г. и 2023 г. не са получавали помощ, и сега основателно поискаха такава“, обясни министърът, който откри форума AGRI SUMMIT 2024 в София.

Той уточни още, че анализите на МЗХ показват, че реколта 2023 е най-скъпата, която те са произвеждали през последните десетина години и срива цените вследствие на свръхпроизводството в световен мащаб, което доведе до по-ниски цени на световните борси под себестойност.

Вътев подчерта, че отрасъл „Земеделие“ има три много стабилни и устойчиви сектора. Единият от тях е зърнопроизводството, другият е птицевъдството, третият е свиневъдство. Всички останали сектори са в критично състояние вече много години наред. /БГНЕС