Шалапатова: Социалната пенсия за старост се увеличава с 12%

Социалната пенсия за старост се увеличава от 247 лв. на на 276,64 лв. Увеличението е с 12%, с колкото се планира да бъдат актуализирани и пенсиите по т.нар. Швейцарско правило, считано от 1 юли т.г.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, предаде репортер на БГНЕС.

„Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност на гражданите, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост – това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия", отбеляза Шалапатова.

Социалният министър съобщи, че ще се повишат и размерите на нормативно-установените добавки към пенсиите за чужда помощ, каквато се полага на ветераните от войните. „Увеличението на социалната пенсия за старост ще повиши доходите на близо 126 души по данни на НОИ и в този смисъл това е една добра новина за всички тези лица", каза Шалапатова.

Тя посочи, че лица, които получават пенсия, несвързана с трудовата дейност, са 59 600, а лица, които получават добавки към пенсиите, определени в процент от социалната пенсия за старост, са 66 100 души.

„От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на м.г., ще бъдат осъвременени с 12%. От същата дата минималният размер на пенсиите и за осигурителен стаж и възраст при пълен осигурителен стаж също ще се повишат, както вече бях обявила, от 467 на 523,04 лв.", каза още социалният министър./БГНЕС