Усик нокаутира Дюбоа в деветия рунд и защити поясите си в тежка категория

Олександър Усик се наложи над Даниел Дюбоа в събота вечер в зала "Тачински Арена" в полския град Вроцлав, нокаутирайки съперника в деветия рунд. По този начин той запази поясите на WBO, IBF и WBA, които отне и впоследствие защити срещу Антъни Джошуа.

Но Усик трябваше да се събере в мача си с Дюбоа, след като получи удар, който съдията на срещата окачестви като такъв под пояса. Украинският шампион контролираше събитията в началото на сблъсъка, миксирайки играта си, за да хваща неподготвен британеца и да печели откриващите рундове. Но мачът придоби по-различна насока в петия рунд, когато Дюбоа удари по-ниско Усик, а реферът отсъди ситуацията като неволен удар под пояса. Украинецът получи пълни пет минути, за да се възстанови, но очевидно изпитваше сериозен дискомфорт.

Дюбоа може и да не получи нокдаун за действията си, но при подновяването на боя продължи с атаките в тялото на шампиона. Усик бе ранен, но се намери себе си отново и удари британеца със страхотно ляво кроше. Последваха бързи комбинации, които намериха Дюбоа високо по главата, и той в крайна сметка бе свален на пода в края на осмия рунд. В деветия, победата на Усик бе узаконена, след като Дюбоа падна на коляно и съдията прекрати мача.

"Чувствам се добре. Благодаря на екипа ми, семейството ми, моите деца. Признателен съм на страната ми и цялата украинска армия. Благодаря Ви толкова много. Боксът е тежък спорт, но аз съм велик. Това е боксът, обичам го. Уважавам съперника ми, но това е бокс, а не балет. Това е спорт за крале". Усик, който се подобри до баланс 21-0 (14 с нокаут), притежава три от четирите колана в тежка категория и вече е насочил фокуса си върху последния - този на WBC, който е притежание на Тайсън Фюри. "Готов съм. В следващия си мач съм готов за мач с Тайсън Фюри. Нямам търпение да видя децата си, да се върна у дома. Липсва ми моето семейство. Тренирам от години, малко съм уморен. Сега ще си почина, ще се наспя и ще се наям. Ще пийна газирана вода", каза още шампионът.

Дюбоа, който показа на какво е способен, но в крайна сметка загуби за втори път в професионалната си кариера след поражението от Джо Джойс през 2020 и е вече с баланс 19-2 (18 с нокаут), настоя, че не ударил под пояса Усик, а вместо това е трябвало да получи нокдаун, или дори нокаут, предвид това колко дълго време съперникът му не е могъл да продължи срещата. "Не смятам, че това бе удар под пояса. Лишиха ме от победа. Това бе успех тази вечер. Но аз ще се върна", сподели британецът след срещата. От екипа му вече обявиха, че ще обжалват случилото се в петия рунд, настоявайки, че реферът е направил грешка, давайки близо четири минути на Усик да се възстанови след получения удар. /БГНЕС