Военноморски музей Варна – пазител на българското морско наследство

Българското военноморско наследство е една от гордостите на страната ни. Затова е изключително важно то да бъде съхранявано и представяно на следващите поколения. Точно такава е мисията на Военноморският музей в град Варна, на който екипът на Агенция БГНЕС гостува.

Отскоро във Военноморски музей град Варна има и ново, уникално по рода си изложение. За него, както и за другите интересни експонати разказа пред камерата на БГНЕС директорът на музея, доктор Мариана Кръстева.

„Военноморският музей има завидно дълга биография. Неговото начало е преди 140 години в град Русе. Първите си стъпки е направил на брега на река Дунав и следва историята на българския военноморски флот, тъй като е създаден от офицери в Дунавската флотилия. Това става през далечната 1883 година“, започна разказа си доктор Кръстева. „През 1923 година на 20 май тържествено е открит и осветен Морският музей в град Варна, както тогава се нарича той. През тази година отбелязваме и 100 години от първата публична експозиция. Названието Военноморски придобива през 1955 година, когато преминава официално към военноморските сили и към министерството на отбраната“, продължи тя.

В музеят могат да се видят 1200 експоната - над 90% от българското морско наследство. Той разполага и с богата библиотека. Музеят е носител на орден „Кирил и Методий“ I степен.

На 5 май е открита нова изложба, посветена на Деня на храбростта и българската армия – Гергьовден. Изложбата представя хладното оръжие - саби, кортици и други атрибути от периода на Освобождението – от 1878 до 1946 година. Могат да се видят и дипломатически и генералски саби, както и лични саби на изявени морски офицери.

„В сабите могат да се видят орнаменти и символи, които са свързани с отделните исторически периоди. Могат да се прочетат и думите: „С нами Бог“ или „За царя и отечеството“, които са част от веруюто на българския офицер в този период“, каза директорката на музея.

Изложбата продължава до 25 юли, така че всеки, който иска да я види, все още може да го направи.

Един от най-уникалните експонати, които мога да се видят в музея, е корабът-музей „Дръзки“ - единственият от своя клас запазен до наши дни кораб. Той е построен в началото на 20 век.

„Никъде не е запазен образец от този тип кораби и той е нашата гордост. Той е символ на успешното участие на флота в Балканската война“, заяви Мариана Кръстева.

Посетителите на музея могат да видят и рядка колекция от носови корабни фигури.

„Няма друг музей в България, който да показва уникалният атрибут от ветроходната епоха – носовите фигури – те са четири и са от различни периоди“, разказа Кръстева. „Една от най-интересните е тази на яхта „Александър I“, която отразява част от патоса на българското княжество под управлението на Александър I Батенберг – лъвът, трикольорът, цветовете на монархията.

Има и интересна мистична изложба „Морско дъно“. Там може да бъде видян костюм на водолаз в цял ръст, останки от истински кораби, керамика, котва...

А нещото, безпрецедентно за българските музеи, са дигиталната карта и холограмните изображения на останките от 4 кораба, открити на морското дъно.

„Дигиталната карта, както и холограмните изображения, са предоставени в резултат на партньорство с Българската асоциация за технологии, заедно с Института по океанология и с Центъра по подводна археология. Това е модерен поглед към начина, по който може да се възприема и да се достига до всичко, което морето може да разкаже – растителният, животинският свят, археологически обекти“, запозна с най-новите придобивки на музея неговата директорка.

Съществуването на Военноморски музей Варна е ценно за страната ни не само заради значимостта на експонатите, но и поради погледът му върху най-важните исторически и политически събития в България. Както казва директор Кръстева, тук човек може да види под друг ъгъл участието на България във войните или икономическите резултати в разгръщането на морското стопанство. В музея може да се усети също и духа на маринистиката, като в него могат да се видят творби на известният художник Александър Мутафов.

„Идването в музея обогатява всеки посетител, защото сменя гледната точка към околния свят и към морето като място само за приятно прекарване на времето“, каза с усмивка Мариана Кръстева.

„Може да изглежда просто като работа, но за нас е удоволствие, когато идват хора и се интересуват, искат да прочетат повече, желаят да ползват фондовете, за да издирят своите роднини и близки, знаейки смътно къде са служили и кога са били във флота. С наша помощ те намират следите на миналото. А нашата мисия е една – да представим българското морско наследство на България“, сподели прочувствено пред БГНЕС директорката на Военноморски музей Варна Мариана Кръстева. /БГНЕС