Здравка Евтимова: Знаещите млади са утрешната водеща прослойка на България

Два са типовете главни герои на нашето време – едните избират трудната пътека, другите далаверата. Знаещите млади са утрешната водеща прослойка на България, заяви пред БГНЕС писателката Здравка Евтимова.

Писателката и преводач има ясна и категорична теза за главния герой на съвремието.

Този, който изгражда способности с упорит труд, с четене, обучение, човек, който е осъзнал, че натрупаното в ума знание е единствената стабилна основа за неговия растеж, защото знанието води до създаването на умения и до жаждата за повече знания, е труден за манипулиране. Този човек не се поддава на каквито и да е влияния, докато сам не провери източниците и самостоятелно не стигне до информирано и твърдо решение. Това е единият тип главен герои на нашето време – той не е толкова често срещан, но пък неговият модел на поведение все повече се възприема от младите хора. Именно те ще бъдат утрешната водеща прослойка на България, заяви Евтимова.

С доза съжаление обаче описва втория тип главен герой в обществото днес.

Той е човек, който в никакъв случай не е лишен от интелигентност, както и от амбиция, понякога бойна жажда, да се издигне начело на общественото внимание. Но той постига това не с натрупване на знания и надграждане на умения, а по-скоро със схеми и с популярната народна дума „далавери”, без да усеща, че далаверата убива и таланта, и жаждата за знание.

За жалост, този втори тип е много широко разпространен. Той може да има много висок интелект, нюх към създаване на полезни контакти, но за съжаление този човек слага кръст на онова, което вселената му е дала – възможността неговите потомци да се гордеят с името, което им е оставил, смята Евтимова.

Питаме носителката на националната награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос в книжовната култура за ролята на писателите в забързаното ни ежедневие, а тя отговаря с мисъл на Джек Лондон: „Едно литературно произведение е безсмъртно, когато обезсмъртява епохата, която описва”.

Онова, което остава е написаното, подчерта Евтимова и продължи: Затова мисля, че писателят може да има много важна, много отговорна роля, ако със своя талант, знания, почтеност успява да описва времето, в което живее по един дълбоко правдив начин. Защото единствено правдивостта и истината може да служат и на неговите съвременници и на бъдещите хора. Да, писателят има много важна роля. Важното е той да я осъзнава, заяви Здравка Евтимова.

Писателката и преводачка не е съгласна с мнението, че младите хора не четат.

Те може би не четат книги в техния хартиен формат, но тенденцията е да четат на своите устройства, да се възползват максимално от напредъка от технологии, да слушат аудио книги. Аз лично предпочитам слушането на аудиокниги, смята Евтимова и изрази надежда литературна критика или рецензии да се появяват с фиксирана периодичност, което много ще подпомогне четящите хора.

Има необходимост онлайн да се появяват статии, посветени на литературата, ревюта на книги или посветени на определени автори, защото литературните списания на хартия се четат само от хора, които са дълбоко изкушени от литературата. Това много би подпомогнало хората в подбора на четиво, заключи писателката. /БГНЕС