Желко Комшич: БиХ все още не е изминала своя демократичен преход

Председателят на тричленното председателство на Босна и Херцеговина Желко Комшич заяви днес, на сесията на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, посветена на ситуацията в БиХ, заяви че страната все още не е изминала своя демократичен преход.

Комшич изрази задоволство от решението на Съвета да удължи мандата на мисията операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“ за следващата година, съобщи "Сараево Таймс."

В обръщението си Комшич отдели най-много място на настоящия шестмесечен доклад на върховния представител Кристиан Шмид за ситуацията в страната, като изрази подкрепата си за работата на Службата на върховния представител.

Той припомни, че легитимната цел на Дейтънското споразумение е установяването на мир, което със сигурност е постигнато през предходните 28 години. Комшич посочи още, че след установяването на мира Босна и Херцеговина е навлязла в процеса на своя преход към модерна демократична държава, което е следващата цел и на която трябва да се обърне пълно внимание.

„За съжаление, след 28 години от подписването на Дейтънското мирно споразумение, Босна и Херцеговина все още не е изминала целия път на своя демократичен преход и остава затворена във водовъртежа на етнически базирани политики и различни етнически проектирани цели. Към това със сигурност трябва да добавим и факта, че Дейтънското мирно споразумение се превърна в инструмент за различни геополитически съревнования на различни играчи на геополитическата сцена“, коментира Комшич.

Той каза още, че в тези геополитически състезания може да се забележи общ знаменател, който е един и същ за различните геополитически актьори и той се отнася до факта, че на Босна и Херцеговина всъщност не е позволено да премине към модерна демократична държава и че се цели пълен крах на политическата и социална система в страната.

Политикът смята, че някои решения на Кристиан Шмид, които се стремят да защитят конституционния ред в Босна и Херцеговина, са били добри, но за съжаление са били недостатъчни и неясни, което е допринесло за нарастването на политическото напрежение.

„За съжаление, прави впечатление, че върховният представител се справя сравнително слабо с подобни политически усилия. Необходимо е да се подчертае, че има голяма диспропорция между мненията, представени в неговия доклад, спрямо това, което върховният представител реално прави за преодоляване на тези проблеми. Неговата диагноза на проблема, който се отнася до поведението на актьори от ентитета Република Сръбска, в който те говорят за някаква предполагаема мирна раздяла, мирно разпускане или компетенции на ентитета, със сигурност е правилна, но диагнозата му не е придружена от адекватни действия. Дали това поведение на върховния представител се дължи на липсата на капацитет или причината за това е липсата на подкрепа от международната общност, е въпрос, който заслужава ясен и точен отговор. Гражданите на Босна и Херцеговина очакват такъв отговор, особено в новия геополитически контекст“, подчерта Комшич.

Председателят на президентството на Босна и Херцеговина каза също, че не е възможно да се избегне фактът, че върховният представител е показал своята пристрастност, като е позволил на политическа група да състави ново правителство в Босна и Херцеговина, противно на изборните резултати, като е суспендирал конституцията на автономната област за 24 часа.

„Това беше безпрецедентна атака срещу върховенството на закона в Босна и Херцеговина, тъй като суспендирането на която и да е конституция не може да има легитимна цел. Това също не са добри практики, защото върховният представител е представян като пристрастен човек, какъвто той, в името на работата, която изпълнява, никога не трябва да бъде“, уточни Комшич.

Той също така отбеляза, че оценява всяко усилие на Върховния представител, когато има блокада във функционирането на държавните институции, тъй като Шмид "се опитва да разреши възникналите блокажи с ролята си на посредник, което е и негово задължение".

Днес върховният представител на международната общност Кристиан Шмид представи редовния си доклад до Генералния секретар на ООН, в който отбелязва събитията, свързани с изпълнението на Общото рамково споразумение за мир в Босна и Херцеговина в периода от 16 април до 15 октомври 2023 г.

В качеството си на последна инстанция в областта, върховният представител предупреди за безпрецедентни атаки срещу Мирното споразумение и конституционния и правния ред на Босна и Херцеговина (БиХ), включително срещу върховния представител и Конституционния съд на БиХ като техни пазители. Той подчерта, че отговорността за нападенията е на властите на Република Сръбска (РС) начело с президента на РС Милорад Додик, който е обект на международни санкции за заплаха срещу Мирното споразумение./БГНЕС