40 дни от кончината на духовния водач на България патриарх Неофит

Изминаха 40 дни от кончината на духовния водач на българския народ Негово Светейшество патриарх Неофит. В негова памет беше отслужена Архиерейска заупокойна св. Литургия, последвана от панихида на гроба му в столичния катедрален храм „Света Неделя“, предаде репортер на БГНЕС.

Точно в 9.00 часа в „Света Неделя“, която е и митрополитска църква на София, започна Архиерейска заупокойна св. Литургия. Тя бе отслужена в присъствието на почти всички митрополити на Светия Синод на БПЦ.

„Бог да прости и упокои блаженопочиналия ни първойерарх в селенията на праведните, да го запише в книгата на живота и настани при светиите! Вечна да пребъде светлата му памет“, заявиха от Светия Синод.

Храмът беше изпълнен с хора, които бяха дошли да почетат паметта на обичния патриарх Неофит, който ни напусна на 13 март тази година. През цялото време, докато течеше службата, прииждаха все нови и нови хора.

Към 11.00 часа в храма дойдоха и официалните гости. Това бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, служебният премиер Димитър Главчев и президентският съветник Гълъб Донев.

След като службата в храма приключи, духовниците и гражданите излязоха от храма и се преместиха пред гроба на патриарх Неофит. Когато започна панихидата се изсипа пороен дъжд, който приключи заедно с нейното приключване и отново изгря слънце.

„За ангелоподобния човек, който беше Ангелът на нашата Църква, вечна и блажена да бъде паметта му. Всякога да го помним с неговата доброта, милосърдие и обич, която проявяваше към нас архиереите и към всички поверени му от Бога люде“, заяви старозагорският митрополит Киприан.

БГНЕС припомня, че предстоятелят на Българската православна църква почина на 78-годишна възраст. На 15 март тленните останки на патриарх Неофит бяха изложени за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски". На съботния ден бе отслужена Заупокойна Света литургия от митрополит Йоан Варненски и Великопреславски, последвана от опело, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей I Константинополски.

С литийно шествие тленните останки на нашия духовен баща бяха пренесени от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" до храм „Св. Неделя" с помощта на същия лафет, с който през август 1943 г. са пренесени тленните останки на Цар Борис III Обединител. Общественото мнение определя и патриарх Неофит като Обединител. Гробът на патриарх Неофит се намира в непосредствена близост до този на друг голям духовен водач на българите – Екзарх Йосиф I Български. /БГНЕС