9 от 10 цветнокожи французи поне веднъж са ставали обект на дискриминация

Резултатите от проучване, проведено от независимата изследователска компания Ipsos, показват, че 9 от 10 чернокожи жители на Франция поне веднъж са се сблъсквали с расова дискриминация, предаде Анадолската агенция.

За това разказва френският политик и активист Патрик Лозес, основател и ръководител на Представителния съвет на чернокожите асоциации във Франция (ЧАФ).

Според него въпреки всичко правителството продължава да игнорира проблема.

"Участниците в проучването говорят за дискриминация в много области на обществения живот. 91% от чернокожите във Франция се сблъскват с дискриминация в ежедневието си. Това означава, че мащабът на дискриминацията е огромен и засяга почти всеки чернокож французин", каза той.

Лозес отбеляза, че чернокожите французи най-често се сблъскват с дискриминация при търсене на жилище и работа.

"Когато се обадите и кажете, че искате да наемете апартамент, събеседникът ви отговаря, че апартаментът е свободен. Но когато наемодателят разбере, че сте чернокож, той може да каже, че жилището е вече заето. Само след пет минути обаче може да се обади друг наемател и вече няма да му бъде отказано", споделя Лозес.

Според него подобна ситуация се наблюдава, когато чернокожите търсят работа и по въпроса за кариерното израстване.

"Докато другите ви колеги получават повишения, вие не сте били повишавани от години. Когато кандидатствате за работа, подавате автобиографията си и няколко минути по-късно ви съобщават, че позицията е закрита. Възможно е обаче тя да е отворена за някой, който е кандидатствал за същата позиция само няколко минути след вас", обяснява френският политик.

Той отбелязва, че дискриминацията на расова основа във Франция може да се срещне почти навсякъде, включително в обществения транспорт. "Някои французи смятат, че чернокожите трябва да се качват във влаковете или автобусите само след тях“./БГНЕС