Албания предлага украински войници да се обучават във военновъздушната база на НАТО в Кучова

Членове на албанското правителство заявиха днес, че страната е "готова да подкрепи и обучи украински войници" в новата военновъздушна база на НАТО, открита в Кучова.

Подобно решение може да бъде взето, ако Алиансът и украинските власти имат нужда от това, каза днес албанският вицепремиер Белинда Балуку, съобщи "Албениън пост".

По време на церемонията по откриването преди дни албанският министър-председател Еди Рама подчерта, че значението на базата "се простира отвъд границите на Албания".

Разположена в град, който преди това е носил името на съветския диктатор Йосиф Сталин, навремето базата е била дом на десетки самолети съветско и китайско производство, оставени години наред да ръждясват на открито.

През последните две години площадката в централния град, който сега се нарича Кучова, беше превърната в модерно съоръжение с подкрепата на НАТО.

След ремонта съоръжението функционира като тактическа оперативна база с обновена писта с дължина над два километра и обновена контролна кула.

Тя има капацитет да приема най-съвременни военни самолети и ще може да се използва и за презареждане с гориво и съхранение на боеприпаси. /БГНЕС