Армения е била атакувана с шпионския софтуер Pegasus

Най-малко дузина арменски журналисти, служители на НПО и официални лица са били хакнати с известния шпионски софтуер "Pegasus", докато страната е воювала с Азербайджан, съобщи правозащитна група.

Произведеният в Израел зловреден софтуер, който може да поеме контрола върху микрофона и камерата на смартфона, попадна в световните заглавия, когато през 2021 г. изтичане на информация показа как правителствата го използват, за да шпионират критици, журналисти и неправителствени организации.

Access Now заяви, че техният доклад е първият, който документира доказателства за използването на шпионски софтуер в международен конфликт.

През 2020 г. двете съседни държави водят кратка война за контрол над населената предимно с арменци област Нагорни Карабах в Азербайджан след предишен конфликт през 90-те години на миналия век.

Access Now съобщи, че съвместното разследване с други неправителствени организации и академични групи е потвърдило, че 12 души са били подложени на атаки с "Pegasus".

Сред тях са ръководителят на отдела по правата на човека в Армения, журналисти от радио "Свободна Европа" и служител на ООН.

Сред жертвите на хакерската атака е и Анна Нагдалян, която по време на конфликта е работила като говорител на външното министерство на Армения и заяви, че в телефона ѝ е имало поверителна информация за войната.

"Това беше просто още един показател, че всички (части от) живота ни могат да бъдат обект на посегателство", каза тя пред АФП.

Риск от военни престъпления

Неправителствената организация се е свързала за първи път с разтревожени арменци през ноември 2021 г., когато Apple е предупредила, че телефоните им могат да бъдат уязвими към шпионския софтуер, разработен от израелската NSO Group.

Access Now заяви, че хакерските атаки са били най-интензивни по време на конфликта в края на 2020 г. и напрегнатите месеци след това, когато двете страни са участвали в мирни преговори и спорадични сблъсъци.

Неправителствената организация заяви, че не може да бъде 100 % сигурна кой е извършил наблюдението, защото и двете страни са използвали шпионски софтуер в миналото.

"Макар че скритият характер на технологиите за наблюдение означава, че не винаги има ясни следи, които да водят до извършителя, обстоятелствата и прецедентът сочат към азербайджанските власти", заяви старшият хуманитарен служител на Access Now Джулио Копи.

Access Now призова за глобален мораториум върху продажбата на шпионски софтуер, докато тези програми не бъдат приведени в съответствие с международното право.

"Предоставянето на шпионски софтуер "Pegasus" на властите на една от страните в контекста на ожесточен конфликт крие съществен риск от допринасяне и улесняване на сериозни нарушения на правата на човека и дори военни престъпления", се казва в доклада.

"Това разследване показва, че NSO Group не само не е успяла да си вземе поука, но и е удвоила злоупотребите си."

NSO, която е изправена пред множество съдебни дела от Apple и други, многократно е настоявала, че продава софтуера си само на правителствени клиенти и само за мирни цели.

Но изтичането на информация от 2021 г. предполага, че по света има около 50 000 потенциални жертви на "Pegasus", много от които са дисиденти, журналисти и активисти. /БГНЕС