Астрономи откриха най-стария и най-гигантски водоем в изследваната Вселена

Учените потвърдиха, че най-голямото водно тяло в изследваната Вселена е на 12 милиарда години. Два екипа от астрономи са записали най-големия и най-отдалечен резервоар с вода, откриван някога в Космоса. Това съобщава порталът Unilad. Отбелязва се, че водната маса на резервоара е значително по-голяма от масата на цялата вода на Земята – тя надвишава 140 трилиона пъти общия обем на водата в световния океан.

"Въпреки това, имате малък шанс да го забележите, когато гледате през собствения си телескоп, защото водното тяло заобикаля огромна, захранваща черна дупка, наречена квазар, която е на повече от 12 милиарда години. Наблюденията, извършени от учени, показаха време когато Вселената е била само на 1,6 милиарда години“, се казва в статията.

Според Мат Брадфорд, учен от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в калифорнийския град Пасадена, откритието показва, че вода може да се намери в цялата Вселена. "Средата около този квазар е уникална с това, че произвежда огромна маса вода. Това е още една демонстрация, че водата е била широко разпространена във Вселената, дори в най-ранните времена", каза изследователят.

Смята се, че квазарите са масивни небесни обекти и излъчват големи количества енергия. Газът и прахът, попадащи в свръхмасивната черна дупка, която се намира в центъра, излъчват електромагнитно излъчване в целия електромагнитен спектър /БГНЕС