Австралия изрази "дълбока загриженост" за репортерка, задържана в Китай през 2020 г.

Канбера призова Китай да освободи австралийска журналистка, за да може тя да се събере със семейството си. Това се случи в деня, в който се отбелязват 1000 дни от ареста на телевизионната водеща, съобщи АФП.

Ченг Лей, бивша водеща в китайската държавна телевизия CGTN, изчезна на 13 август 2020 г. и по-късно беше обвинена в "изнасяне на държавни тайни в чужбина".

Австралийският министър на външните работи Пени Уонг изрази "дълбока загриженост" относно забавянето на делото на Лей, което според мнозина е политически мотивирано.

"Въпреки че е била разделена от семейството си толкова дълго време, тя показа голяма издръжливост и смелост", заяви Уонг.

"Всички австралийци искат тя да се събере отново с децата си."

Лей - майка на две деца, е една от няколкото чуждестранни граждани, задържани от Китай, след като страните им влязоха в конфликт с Пекин.

Уонг и преди е посочвала, че съдбата на австралийските граждани, задържани в Китай, е пречка, докато двете страни се опитват да възстановят връзките помежду си.

Приятелят на Лей - Ник Койл, написа пламенна молба за нейното освобождаване.

"Сега, 1000 дни по-късно, все още не знаем защо е била отвлечена, защо е обвинена в умишлено неясни нарушения на националната сигурност и кога може да бъде отново с нас", пише той в статия за вестник „The Australian“, публикувана в понеделник.

"Другите жертви на непрозрачната китайска правна система в този случай са нейните две деца - тогава на девет и единадесет години."

След изчезването си Лей е имала ограничен контакт с външния свят и са ѝ били позволени само ежемесечни консулски посещения. /БГНЕС