България изпраща два "Спартана" със спасители в Турция

Два самолета „Спартан” ще излетят днес, за да превозят аварийно-спасителни екипи на Пожарна безопасност и защита на населението и Столична община към Турция, съобщават от Министерството на отбраната. Самолетите ще излетят от авиобаза „Враждебна”.

Модул от 58 служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” се подготвя да замине за Турция. Те ще окажат помощ на турските си колеги за справяне с последиците от тежкото земетресение в югоизточната част на страната. В състава на модула ще влязат до 20 единици техника, както и необходимото спасително оборудване. По линия на Столична община за мястото на инцидента също ще замине спасителен екип. Транспортът ще се осигури от българските ВВС, а действията му ще бъдат координирани от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Поредица силни земетресения удариха Централна Турция. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3.17 часа българско време е бил 7.8 по скалата на Рихтер. Земетресението е усетено в столицата Анкара, както и в много други градове на страната. Усетено е и в България, Албания, Сирия, Кипър, Египет.

Броят на жертвите расте непрестанно.

Към момента няма данни за пострадали български граждани след силното земетресение от 7,8 по Рихтер в Югоизточна Турция, съобщиха от МВнР.

Вследствие на земетресението са починали или се издирват над 30 души, има над 500 ранени и множество материални щети.

Българските дипломатически представителства в Турция са осъществили координация с местните власти, подържа се контакт и с представители на местната изселническа общност. /БГНЕС

"Земетресението е най-силното в последните 10 години в този район. Събитието е усетено на цялата територия на Турция и е слабо усетено в България, Румъния и дори Албания", каза доц. Пламена Райкова, сеизмолог от БАН.

По думите ѝ поне една година ще се регистрират вторични трусове. "По-силни събития ще се наблюдават през първия месец, не може да се каже с какъв магнитуд. Вероятно ще са около 5 по Рихтер и по-надолу. Вероятно ще се усетят на територията на Турция, но не и на България, ако са слаби. Тези с магнитуд между 5 и 6 има вероятност слабо да се усетят у нас", обясни тя.

Разрушително силно земетресение с магнитуд 7.8 бе регистрирано тази нощ в 3:17 ч. българско време на границата между Турция и Сирия, в близост до градовете Адана и Алепо, съобщиха от Геофизичния институт на БАН.

Трусът е реализиран по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в района, подложен на непрекъснат натиск от Арабската и Африканската плочи. Броени минути след основния трус са регистрирани два силни афтършока с магнитуди 6.7 и 5.6, които са причинили още повече разрушения и паника в засегнатия регион. Вълната от вторични трусове продължава и в момента.
Днешното земетресение е над 30 пъти по-силно от земетресението, регистрирано преди три години, на 24.01.2020г. в източната част на този разлом, довело до 40 убити и над 1600 ранени. /БГНЕС