"Барби" опъва нерви в консервативния Персийски залив

След като беше забранен в някои арабски страни, филмът "Барби" разделя публиката в консервативния Персийски залив.

В Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия - които до 2018 г. не разрешаваха на жените да шофират или да посещават киносалони - феновете се наредиха на опашка в розови варианти на абая - традиционната покриваща всичко роба, за да гледат хитовия филм.

Но не всички са доволни от празнуването на женската еманципация в регион, в който отношението към овластяването на жените се променя бавно.

В социалните медии беше широко разпространена фалшифицирана снимка, на която саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман и президентът на ОАЕ Мохамед бин Зайед са облечени в розови роби, а популярен бахрейнски проповедник се обяви срещу прогресивната според него програма на филма.

Бахрейн е една от монархиите в Персийския залив, които показват "Барби", който е забранен в Кувейт и не е пускан в Катар и Оман. В по-широкия Близък изток филмът е забранен - Алжир и Ливан.

"Никога не сме си представяли, че подобен филм ще бъде показван в страните от Персийския залив", казва пред АФП Вадима Ал-Амири, 18-годишна емиратка, в препълнено дубайско кино, предлагаща розови пуканки на зрителите, облечени в подходящи цветове.

Филмът на феминистката Грета Геруиг не съдържа явни препратки към ЛГБТК, но деликатно засяга темите за разнообразието и приобщаването, а в него участва и транс актьор.

В Дубай, който се определя като космополитен център на Персийския залив, киносалоните са украсени със сувенири и фотокабини, оформени като кукли.

Мунира, 30-годишна саудитка, се присъедини към трите си облечени в розово дъщери в киносалон в Дубай.

"Ако филмът включва принципи или концепции, противоположни на тези, в които вярваме, той не трябва да се показва в Саудитска Арабия или в други страни от Персийския залив", каза тя пред АФП.

"Но ние дойдохме, за да дадем шанс на филма".

Социалните медии са обхванати от манията. Видеоклип с гигантско, дигитално създадено Барби до Бурж Халифа, най-високата сграда в света, беше споделен от хиляди.

В ранните етапи на филма се разглежда темата за овластяването на жените. Различните Барбита включват президент, дипломат и съдии от Върховния съд - професии, които традиционно се възлагат на мъжете.

С развитието на сюжета патриархатът заплашва да зарази "Барбиленд" - матриархална утопия, в която мъжете се излежават на плажа, а жените заемат престижни длъжности.

Ресторантите в столицата Рияд включиха в менюто си ястия и напитки, вдъхновени от Барби. Но не всички са впечатлени.

Ханан Ал-Амуди, саудитска майка на четири деца, която чака да гледа друг филм в Дубай, заяви, че няма интерес да гледа "Барби".

"Подкрепям свободата и отвореността, но по отношение на "Барби" чух, че оспорва мъжествеността", каза тя, облечена в черна абая и покривало за лице никаб.

"За един мъж да прилича на жена, като се гримира и облича (женствено)... това е нещо, което не ми харесва", каза тя, визирайки разголения Кен на Райън Гослинг.

В Бахрейн "Барби" си навлече гнева на ислямския проповедник Хасан Ал-Хюсейни, който е следван от милиони в социалните медии и призова за забрана.

В публикация в Instagram той критикува филма за това, че "се бунтува срещу идеята за брак и майчинство" и показва мъже "без мъжественост" или ги изобразява като "чудовища".

Подобни възражения бяха изразени и в Кувейт, който блокира филма, за да "защити обществената етика и социалните традиции".

Кувейт беше единствената арабска страна от Персийския залив, която този месец забрани австралийския филм на ужасите " Talk to Me" в който участва транссексуален актьор, но не се споменават ЛГБТК въпроси.

Кувейтците обаче все пак успяха да гледат "Барби" чрез пиратски уебсайтове или дори като прекосиха границата със Саудитска Арабия.

Кувейтската журналистка Шейха Ал-Бахауед го е гледала онлайн, но е останала разочарована, защото е почувствала, че той не е достатъчно феминистки или приобщаващ.

"Той показва бял, колониален и повърхностен феминизъм", каза тя.

"Феминизмът никога не се основава на замяната на патриархалната система с матриархална, а по-скоро... се основава на равенството, справедливостта и равните възможности."

Но за Рифан ал-Амуди, 18-годишна саудитка, "Барби" прокарва феминистката програма твърде далеч.

"Хубаво е една жена да работи и да бъде самостоятелна", казва тя в кино в Дубай.

"Но нейното тяло не е като това на мъжа. Тя може да прави всичко като мъж, но в определени граници." /БГНЕС