Бластерът на Хан Соло постави световен рекорд на Гинес за реквизитни пистолети

Прословутият бластер на Хан Соло беше обявен за "Най-скъпото реквизитно оръжие, продадено на търг" в последното издание на Книгата на рекордите на Гинес, тъй като през 2022 г. беше закупен за над 1,57 млн. долара. Обявено от аукционната компания Rock Island Auction Company, парчето от историята на киното влезе в историята със своята милионна продажба.

Някъде след първата част на превърналия се в постоянно разрастващ се франчайз на Джордж Лукас бластерът на Хан Соло от "Star Wars: A New Hope" изчезна. Тежкият бластер BlasTech DL-44, който беше трайно прикрепен към ръката на космическия каубой по време на филмовия пробив, изчезна, след като камерите бяха свалени и снимките спряха. Години по-късно той се появява отново благодарение на зоркия поглед на собственика на реквизиторската къща Bapty & Co. в Лондон.

След като реквизитът изчезва след първия филм, творческият екип намалява загубите си и построява комплект нови бластери за следващите заглавия от оригиналната трилогия. Преди да бъде продаден по рекорден начин, оригиналният бластер на Хан Соло беше оценен на стойност между 300 000 и 500 000 долара, което показва колко далеч ще стигнат феновете на "Star Wars", за да се сдобият с част от историята на франчайза. /БГНЕС