България порица Русия за трагичната смърт на Алексей Навални

Днес почина Алексей Навални, най-изявеният съперник на руския президент Владимир Путин, който излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм.

Български политици, общественици и журналисти осъдиха режима в Москва за гибелта на руския опозиционер.

"Силно разстроена съм да науча за смъртта на Алексей Навални. Той се бори за свобода, защитава демократичните ценности и демонстрира забележителна смелост", написа в профила си в Х вицепремиерът Мария Габриел. Министърът на външните работи изказа и съболезнования на семейството и близките на руския опозиционен лидер по повод кончината му.

Премиерът Николай Денков подчерта, че "Навални е символ от години на борбата срещу диктатурата в Русия, борбата за свободно слово, на борбата срещу това, че не може човек да бъде затварян заради това, че има различно мнение".

"В известен смисъл изглеждаше неизбежно, че това ще се случи, защото виждаме как стъпка по стъпка примката беше затягана около него", каза още той. Според Денков изпращането на Навални в Северната колония е изглеждало като смъртна присъда.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че режимът е убил Навална.

"Навални е мъртъв?! Не - Навални е убит! Режимът го уби! Това е убийство срещу демокрацията", каза Борисов.

"Необходим е силен натиск върху Кремъл и повече помощ за Украйна", добави той.

"Днес Навални победи Путин. Той стана символ на свободата в Русия", написа във Фейсбук съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

"Символ, който не може да бъде затворен, скрит или убит. От тук на татък, Навални само ще мотивира милиони свободни хора в Русия да поискат промяна", посочи Петков.

В коментар за БГНЕС Георг Георгиев, народен представил и бивш заместник-министър на външните работи, подчерта че със смъртта на Алексей Навални режимът на Путин демонстрира своята бруталност, безпардонност и ужас, който коства както на собствения си народ, но така също и на Украйна, на цяла Европа.

"Убийството на Навални няма да донесе спасение за режима на Путин", написа във Фейсбук министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"За съжаление, това е всичко, което сме очаквали от този човек и от неговите подчинени. Много се надявам, че Алексей Навални ще остави след себе си много сериозна следа, но и много сериозен отпечатък на онези хора, които милеят наистина за човешките права в Русия, които знаят каква е стойността на свободата, които разбират какво означава да имаш собствена воля и най-вече силата да я преследваш и да дадеш в крайна сметка и живота си за нея“, каза Георгиев, като добави, че там има и една друга група, която се бори точно за обратното", коментира Георгиев.

Президентът Румен Радев каза във социалните мрежи, че светът е загубил един от най-изявените борци за човешки права и демокрация.

"Затова е изключително важно да бъдат изяснени всички обстоятелства около смъртта на Алексей Навални в затвора и те да станат достояние на международната общност. Почит пред неговата памет!", заявява още Радев.

"Хроника на една предизвестена смърт -- това гледахме. Свърши", отбеляза писателят Захари Карабашлиев.

Минути по-рано журналистът Христо Грозев в "Белингкат", който разследва руските тайни служби от години и взе "Оскар" за филма "Навални", заяви: "Навални най-накрая беше убит от Путин днес".

Тази вечер от 18:30 ч. ще се проведе бдение със свещи пред сградата на руското посолство в София.

"В памет на Навални да кажем на Путин – Ти си страхливец и убиец! Путин е убиец! Страх го е от Свободата и съпротивата срещу властта му! За да се задържи на власт той ликвидира всичките си опоненти и нападна редица държави. Кървави войни с жертви деца и жени! Разстрелва невинни и убива враговете си! Последният му голям вътрешен враг беше Навални. Той се върна доброволно в Русия за да вдъхва надежда на съпротивата срещу Путин – вътре и извън авторитарна Русия. Той знаеше, че дава живота си в жертва на Русия и срещу Путин, но непоколебимо го направи! Целият свободен свят скърби за Навални, но още по-силно виждаме злото в лицето и властта на убиеца Путин!", гласи анонсът за предстоящото бдение. То е организирано от бившия военен министър Николай Ненчев, Валентин Симеонов, Атлантически съвет на България и групите „Руската убийствена политика за България“ и „Освобождение“. /БГНЕС