Борисов: Държавата мобилизира 4.5 млрд. лв. за икономиката

4,5 милиарда лева ресурс мобилизира правителството за икономиката. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС. Правителството отделя 500 млн. лв. за увеличените разходи на МЗ, МО, и МВР, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на извънредния брифинг относно икономическите мерки, които правителството ще предприеме в условията на пандемията от коронавирус. "4.5 млрд. ресурс мобилизира правителството за икономиката – капитализираме ББР с 500 млн., които служат за гаранция на бизнеса да вземат капитали в размер на 2.5 млрд. лв.; 200 млн. са за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения; отлагане на плащане на данъци до 30 юни, а това прави над 600 милиона лева по-малко; утре на МС ще гласуваме 50 млн. лв. за пенсионерите", изброи премиерът.

За тези, които считат, че сме закъснели – да кажа, че най-бързите, ефикасни и доказани мерки бяха направени в България, и всички ни хвалят за това. Други държави загубиха седмици наред да обясняват как няма страшно, а после в рамките на ден или два изцяло сменяха концепцията си, каза Борисов. "Държавите, които не се справиха с мигрантската вълна, са изправени пред трудности, да не кажа катастрофа. Трябва да се разселват мигрантите по тези страни, а България има нула миграция. Услужливо го пропускат моите опоненти, но след време това ще бъде отчетено като добре свършена работа. Няма институт, който да каже, че има лекарство; няма лекар, който да предвиди кризата; няма кой да се подпише под сигурността на бързия тест. Лично попитах израелския премиер, който ми каза, че няма сигурен бърз тест. Лабораториите в Израел няма да могат да създадат такъв тест по-бързо. „Вчера ЕК направи бърза поръчка, ние сме заявили един милион теста. Искрено вярвам, че експертите, които работят в ЕС, ще купят и предоставят най-доброто, което имат. Това е с цел да спрем да говорим кой тест на коя фирма бил качествен! Целта е всички в ЕС да купят единен тест, който да важи за всички“, заяви премиерът. Убеден съм, че в рамките на 7-8 седмици ще можем да произвеждаме и респиратори. По същия начин разсъждават и колегите по света, каза Борисов. За всички, които се шегуваха с тази пандемия, животът ни поднася изненади. Полският премиер изведе на улицата военните, които да контролират излизането на хората. А ние не го правим още, за да се спасим от критики, внушения и претоварване на жандармерията, полицията и МВР по този брутален начин. Ние като правителство, се ръководим от следното правило: Да спасим живота на възрастните, и да осигурим работата на младите", допълни Борисов.

И уточни, че няма да бъде създаван икономически съвет. Борисов коментира, че като нация трябва да сме като юмрук свити, за да успеем и припом какви са успешните мерки за справяне с пандемията и че главната цел на правителството е да забавят колкото се може идването на пика на заразата.

"Единственото доказано е разстоянието, социалната изолация. Затова създадохме КПП-ата. Представете си град като София, като Пловдив, като Варна, където идват работници от други населени места. Затова издадохме декларации. Това не е излизане от държавна граница или влизане, защото тогава всеки един автомобил трябва да бъде спрян", каза още Борисов.

Министър-председателят разкритикува тези, които обясняват как полицаите не са достатъчно стриктни. "Стриктността е да въведем както се влиза и излиза на аерогара "София". В 17.00 няма да е влязъл последния автомобил да е влязъл, за да работи. Затова съзнанието, самосъзнанието, дисциплината, контролът на нацията е важен в случая", каза още Борисов.

Според него, ако искаш да излъжеш полицая лъжеш себе си, хората и ставаш преносител на зараза.

"Следващата тема, защото когато дойде време да плащаме в бюджета, ние плащаме за 360 болници- Някои доктор да каже, че капацитет на болници е изчерпан - това е меко казано несериозно. 360 болници, не знам колко санаториума. Софийската и Пловдивската зала са заразени с легла. Защо се създава такава паника. Всяка болница трябва да си има отделение, ако някой се чувства претоварена с 10 или 15 пациента, защото досега са около 30 хоспитализирани. Сега като почнем накрая на месеца да плащаме заплатите по 1000 лв. отгоре, да не стане, че са малко. Нека се уважаваме. Ние като нация в момента трябва да сме като юмрук свити, за да успеем. Иначе няма как да се успее", добави премиерът.

На въпрос на БГНЕС дали държавата обмисля вариант за замразяване на кредитите както направи Сърбия, финансовият министър Владислав Горанов посочи няколко хипотези, в които попадат хората.

„Тези граждани, които до вчера са работили и имат осигурителен доход и принос към системата, но работодателят ги е освободил попадат в обхвата на риска „безработица”, който е покрит социално осигурен риск и то не за месец или два. Тези български граждани, които са социално слаби продължават да се ползват от системата на социална закрила. Тези български граждани, които заедно с работодателите си се опитат да запазят правоотношенията си в следващите няколко месеца и изпитват затруднения, техният работодател ще получи помощ от държавата, за да ги запази и да получат 100% възнаграждение. Тези български граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може много да направим за тях”, заяви Горанов.

От своя страна социалният министър Деница Сачева обяви, че бюджетът на „Патронажната грижа” ще бъде увеличен с 20 млн. лв. като ще бъдат включени още 12 000 потребители.

„Около 25 000 възрастни хора с увреждания ще имат достъп до интегрирани услуги. Това означа не само да получават храна и медикаменти, но включително и услуги, от които те имат нужда”,посочи Сачева.

Тя добави, че имат готовност да раздадат и до 1500 т. пакети с хранителни продукти на всички нуждаещи се. /БГНЕС