Депутатите ще разгледат въпроса с финансирането за Тараклийския университет

Забавеното държавно финансиране от страна на България за Тараклийския университет „Григорий Цамблак“ в Молдова влиза във фокуса на депутатите. Причините за забавеното финансиране ще бъдат обсъждани на заседанието на Комисията по политиките за българите извън страната в сряда, 2 ноември, предаде репортер на БГНЕС.

Както БГНЕС вече информира, университетът страда, защото все още не е получил обещаната му субсидия, която е жизненоважна, за да може да функционира през зимата.

Въпреки че субсидията от 1 милион лева е гласувана, тя половин година не постъпва в сметката на университета.

Доц. д-р Васил Кондов, заместник-ректор по научната дейност на Тараклийския държавен университет, заяви пред БГНЕС, че парите са необходими особено на фона на задаващата се криза. „Финансирането от Молдова е малко повече от финансирането от България“, добави той.

Във висшето училище в момента се обучават около 200 студенти по 6 специалности. В него учат от най-южното селище на Молдова до и отвъд столицата Кишинев. Има също така студенти от Румъния и преди войната от Украйна.

Освен финансовата помощ, един от големите проблеми е, че в университета не се изучава българска история като самостоятелен предмет. Тя се учи като част от курса История на страните от Централна и Източна Европа, в който се отделят не повече от два часа. /БГНЕС