Десетте най-добри изтребители в света

Изтребителите са значима част от всяка военновъздушна сила, а често и най-важната. Бързи, маневрени и мощни, съвременните военни самолети могат да изпълняват разнообразни роли.

Много държави използват по-стари и по-евтини модели изтребители. Водещите армии обаче винаги се опитват да имат предимство пред своите противници и придобиват най-модерното оборудване.

Колкото по-модерен е изтребителят, толкова по-ефективен може да бъде при изпълнението на задачите си, а при тези самолети често се използват най-новите технологии. Мощните двигатели, сложните оръжейни системи и усъвършенстваните радари позволяват на тези машини да бъдат многоцелеви.

Порталът AeroTime анализира изтребителите на различни държави и състави списък на най-добрите през 2023 г.

10. Су-35С на Сухой

Руските Сухой Су-30, Су-35 и Су-37, както и китайският Шънян J-16, са базирани на прочутия модел Су-27, с различни модернизации, предлагащи възможности от 4,5 поколение. Всеки самолет има множество варианти и модификации.

Но Су-35С може да се счита за най-добрата версия от всички тях. Той разполага с най-новите електронни системи, които се произвеждат в Русия, както и с множество подобрения на корпуса. Отличителната му черта са дюзите на двигателите с вектор на тягата, които могат да се въртят във всяка посока, което прави самолета изключително маневрен.

9. „Рафал“-F3

Dassault Rafale и Eurofighter Typhoon си приличат доста, и то не само защото разработката им започва като един самолет. В средата на 80-те години обаче Франция решава да раздели програмата и да създаде отделен изтребител за собствените си нужди.

Rafale има повече варианти от Typhoon, включително стелт технология (невидим за радарите) и модификация, подходяща за самолетоносач.

Франция също така непрекъснато модернизира своите самолети. F3 е най-новият вариант и включва най-модерните оръжейни системи и сензори.

В момента се разработва F4, който ще включва допълнителни подобрения на радара и авиониката. Франция, ОАЕ, Индия и редица други клиенти ще започнат да получават този вариант в близко бъдеще, докато много по-стари варианти ще бъдат модернизирани.

8. Eurofighter Typhoon

Както подсказва името му, Eurofighter Typhoon е проектиран да бъде общ европейски изтребител. Той се отличава с впечатляваща производителност и усъвършенствани технологии.

Въпреки това, той е получил голямо внимание извън Европа и сега се използва от някои от най-силните военновъздушни сили на континента и в Близкия изток, включително Обединеното кралство, Германия, Италия, Катар и Саудитска Арабия.

И за това има основателни причини. Typhoon е един от най-усъвършенстваните и мощни изтребители от 4-то поколение, а последният му вариант, Tranche 3, използва най-новите технологии. През 2020 г. беше представен още по-усъвършенстван Tranche 4, в който електрониката и оръжейните системи са подобрени.

Typhoon беше толкова успешен, че Европа прескочи разработването на своя самолет от 5-то поколение и премина направо към 6-то поколение.

7. Боинг F-15EX Eagle II

Боинг F-15EX Eagle II е един от първите изтребители от 4-то поколение и е трудно да се повярва, че този самолет празнува 50-ия си рожден ден през 2022 г.

Въпреки това, той все още е мощна бойна машина и единственият боен самолет в света, който е постигнал повече от 100 спечелени двубоя във въздуха и не е претърпял загуби във въздушен бой.

Освен това платформата непрекъснато се модернизира, като в новите варианти се внедряват най-модерните технологии.

F-15EX, разработен от Боинг, е най-новият вариант на този самолет. Той разполага с нов радар, обновена авионика и модерни оръжейни системи, както и с безброй други подобрения, гарантиращи неговата актуалност в съвременната въздушна война.

6. Шънян J-31

Китайският прототип Шънян J-31 (Shenyang FC-31 Gyrfalcon), който първоначално беше представен преди повече от десет години, сега е близо до реализация. Въпреки че FC-31 все още не е обявен официално, самолетът, под различни обозначения, има добри шансове да се превърне в новия китайски изтребител, базиран на самолетоносач.

Той е предназначен предимно за потенциални купувачи от чужбина, но не е изключен като вариант от китайския флот.

Представители на американската военна индустрия смятат, че когато J-31 влезе на въоръжение, той вероятно ще бъде повече от достоен конкурент на съществуващите американски изтребители от четвърто поколение като F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon и F/A-18E/F Super Hornet, съобщава USNI News, порталът на Военноморския институт на САЩ.

Предполага се, че способността на J-31 да се противопостави на най-новите изтребители, като американските F-22 и F-35, ще зависи от различни фактори, като броя на платформите, от които може да лети, качеството на обучение на пилотите, възможностите на радарите и другите сензори.

5. Сухой Су-57

Сухой Су-57 е първият руски стелт самолет. Разработването му обаче се забавя поради редица проблеми и закъснения и въпреки че първоначално е планирано да влезе на въоръжение преди много години, това все още не се е случило.

Су-57 е много иновативен изтребител, разработен в съответствие с напълно нови тактически и технически изисквания. Той е многоцелеви свръхманеврен, свръхподвижен и стелт изтребител, разработен да замени съветските изтребители от 4-то технологично поколение МиГ-29 и Су-27.

През следващите години Су-57 трябва да получи нов, по-мощен двигател, който допълнително ще подобри характеристиките, както и различни други подобрения, което ще направи този изтребител значително по-добър от концепцията на Су-27.

Той разполага с отлична маневреност при ниски скорости, както и със стелт характеристики и модерни радарни системи.

4. KAI KF-21 Boramae

Изтребителят KAI KF-21 Boramae, произведен от Южна Корея в партньорство с Индонезия, представлява значителна стъпка в корейската авиационна индустрия.

Този изтребител има стелт характеристики, усъвършенствана радарна система AESA (способна да проследява безпилотни самолети с размер на лист хартия) и технологии, базирани на F-35, което го поставя някъде между изтребител от 4,5 и 5-то поколение.

Първият KF-21 прави първия си полет едва през юли 2022 г., а в момента в производство и изпитания са още няколко прототипа. Целта на компанията е да започне да доставя тези самолети на военните през 2026 г.

В близко бъдеще Boramae ще получи и допълнителни подобрения. Сензорите и интегрираната система за електронна борба, увеличават шансовете му да оцелее в битка и го превръщат в истински изтребител от 5-то поколение.

3. Lockheed Martin F-22 Raptor

F-22 е първият в света изтребител от пето поколение, въведен в оперативна употреба от ВВС на САЩ. Самолетът може да лети по-бързо от скоростта на звука при базова тяга, без да включва форсаж на двигателя. В този режим той може да лети дълго време, при изпълнение на задачи п,r повикване. Основното предназначение на Raptor е постигане на превъзходство във въздушното пространство, а вторичното му въздействие e върху цели на земята (суша/море) и електронна война.

Военновъздушните сили на Съединените щати са единствените, която експлоатират F-22, тъй като се счита, че той е твърде напреднал, за да бъде предаден на друга държава. Въпреки това F-22 редовно се разполага в чужбина, където е използван в множество бойни мисии и стойността му е доказана.

Освен това военновъздушните сили непрекъснато модернизират своите „раптори“, което означава, че въпреки че първоначално са проектирани преди повече от две десетилетия, те остават сред най-модерните самолети в света.

2. Chengdu J-20 Mighty Dragon

Първият китайски изтребител от пето поколение, Chengdu J-20, наричан още Могъщият дракон, е тежък и мощен изтребител, проектиран да се конкурира с F-22 и Су-57.

Този изтребител е голяма стъпка напред в развитието на китайските изтребители, с усъвършенствана авионика и превъзходни характеристики.

Той е "дискретен" и видимостта му е намалена. Това трябва да му осигури по-трудно откриване, проследяване и "улавяне" от вражеските радари и други сензори, по време на операции във въздушното пространство.

Въпреки че точните характеристики на този самолет не са засекретени, непрекъснатите подобрения гарантират, че той продължава да представлява заплаха във въздушната война.

В момента се разработват нови варианти, включително двуместен, предназначен за управление на безпилотни летателни апарати. В момента на този самолет се тества нов, по-мощен двигател.

1. Lockheed Martin F-35 Lightning II

F-35 Lightning II е върхът в развитието на изтребителите от пето поколение на САЩ.

Откакто влезе в производство през 2006 г., F-35 е най-новата технология в областта на изтребителите. Той се отличава с ненадминати стелт характеристики, синтез на сензори, най-мощния самолетен двигател в света, възможности за работа в мрежа за данни и най-усъвършенствания радар.

Пилотите му дори използват специален шлем за "добавена реалност" (термин, използван за описание на представата на потребителя за света, допълнена с компютърно генериран текст, изображения и звук), който им предлага безпрецедентни нива на ситуационна осведоменост.

Твърди се, че този самолет използва максимално сливането на зрението на пилота и сензорите, което го прави почти непобедим в битка.

През 2017 г., по време на първото учение "Червено знаме" (тренировъчен полет за въздушни боеве, провеждан няколко пъти годишно от ВВС на САЩ), F-35 постигна резултат 20:1, което означава, че е постигнал 20 победи за всяка загуба във въздуха.

Самолетът може да проследява и поразява цели във всички посоки, така че дори тези, които са зад опашката му, не са в безопасност от ракетите му.

F-35 има и три различни варианта: F-35A с конвенционално излитане и кацане, който работи като обикновен изтребител; F-35B, който има възможност да излита и каца вертикално; и вариант F-35C за кацане и излитане от самолетоносачи.

Първоначално този изтребител има редица проблеми при разработването и въпреки че е замислен като евтина алтернатива на F-22, бързо се превръща в най-скъпата оръжейна система в света. Въпреки това, с намаляването на цената на новия F-35 и отстраняването на дефектите, все повече държави поръчват F-35, който постигна и неочакван експортен успех. /БГНЕС