ЕС и Кения сключиха ново търговско споразумение

ЕС и Кения ще обявят сключването на ново търговско споразумение днес, което е успех за Брюксел в стремежа му към задълбочаване на икономическите връзки с Африка, предаде АФП.

Преговорите за споразумението трябва да приключат официално на церемония в Найроби, на която ще присъстват президентът Уилям Руто, неговият министър на търговията Мозес Курия и комисарят на ЕС по въпросите на търговията Валдис Домбровскис.

След като влезе в сила, Споразумението за икономическо партньорство (СИП) ще даде на Кения безмитен достъп до ЕС - нейният най-голям пазар, на който тя изпраща около една пета от целия си износ.

Това са предимно селскостопански продукти като известните чай и кафе, както и 70 % от цветята, произвеждани в страната.

Кения постепенно ще отвори пазарите си, но ще изключи редица чувствителни продукти, каза Домбровскис, който заяви, че това е "важен ден" за двете страни.

"Това ни поставя твърдо на пътя към привилегировани отношения, основани на доверие, правила и взаимни възможности", каза той пред репортери.

Той заяви, че през последното десетилетие компаниите от ЕС са инвестирали 1 млрд. евро в Кения, но има значителен "апетит" за повече бизнес.

"С това Споразумение за икономическо партньорство ние веме ще разполагаме и с подходящата платформа за това".

Това е първото широкообхватно търговско споразумение между ЕС и африканска държава от 2016 г. насам и е стимулирано от разходването на средства от страна на Китай за пищни инфраструктурни проекти на целия континент.

ЕС предприе стъпки, за да се противопостави на китайските проекти, като през февруари обяви, че ще увеличи инвестициите в Кения със стотици милиони долари чрез собствената си инициатива Global Gateway.

Международната общност разглежда Кения като надеждна и стабилна демокрация в един неспокоен регион и Домбровскис заяви, че източната африканска страна е "надежден и ценен партньор за ЕС".

Той заяви, че Африка е "приоритетен регион" за ЕС и се надява, че сделката с Кения ще намери отзвук и на други места на континента.

"Със сигурност смятаме, че тя ще бъде стимул", каза той за въздействието ѝ върху бъдещите търговски връзки с Африка.

Той добави, че споразумението остава отворено за присъединяване на други членове на Източноафриканската общност (ЕАС).

През 2014 г. ЕС и ЕАС - тогава Кения, Руанда, Уганда, Бурунди и Танзания - постигнаха търговско споразумение, но в крайна сметка само Найроби го ратифицира./БГНЕС