Георги Тошев: Татяна Лолова не беше заключена в комичното, театралният ѝ диапазон минаваше отвъд драматичното

90-годишнината от рождението на емблематичната българска театрална и киноактриса Татяна Лолова бе отбелязана в столичното кино „Одеон". В любимото кино на актрисата беше излъчен премиерно документалният филм „Последният спектакъл", чийто автори са журналистът, продуцент и писател Георги Тошев и режисьорът Калояна Климентова, предаде репортер на БГНЕС.

„Таня беше неистов човек. Всичко, което правеше, го правеше със сърцето си и с една неистова енергия, на която аз съм се възхищавал, и по някакъв начин ми служи за пример в личните моменти, в които вече си мисля, че съм се уморил", каза пред БГНЕС Георги Тошев. Той подчерта, че когато имаш пример като Татяна Лолова за тази неизчерпаема енергия, за тази готовност винаги да направиш нещо за другите, наистина е срамно да се пестиш.

Тошев, който е сценарист и продуцент на „Последният спектакъл", посветен на великата българска актриса Татяна Лолова, разказа, че филмът е бил едно сложно приключение. „В един лаконичен стил да мога да разкажа една история, която все пак тези, които не знаят Татяна Лолова, да научат много набързо за нейния живот – с кого е живяла, да го покажем, каква е била у дома и каква е била на сцената, на екрана", обясни журналистът.

Затова той използва откъси от някои знакови нейни роли, които дават една много точна представа колко сложна актриса беше Татяна Лолова. „Как тя не беше заключена само в комичното, в комедийното, а нейният изключителен театрален диапазон минаваше отвъд драматичното. Тя беше парадоксална на сцената, на екрана и затова за мен беше много важно тази парадоксалност да бъде усетена по някакъв начин от другите", отбеляза Тошев.

Пред многобройната публика беше представена и новата книга „Татяна Лолова. От А до Я. Бележки, мисли, снимки", специално подготвена за 90-годишнината на актрисата, под съставителството на Георги Тошев.

„За нас беше много важно да направим нещо различно. Нещо, което да бъде интересно за публиката. Дори за една публика, която по-малко я познава, за по-младите", разказа Тошев.

Преди да предложи конкретен проект на своя издател Илиян Андовов, на журналиста му се налага да изслуша страшно много интервюта с Татяна Лолова. „И потънах в едно време, в което разбрах, че съм научил много неща, и, че всъщност има нещо, което не е достатъчно познато отвъд успеха на голямата актриса и това е нейната житейска философия", сподели той.

Тошев е категоричен, че днес е много важно да има книги и да четем хора, които има какво да ни кажат за живота и с техните думи, и с тяхната мъдрост по някакъв начин да се отнасяме към нашето днес. „И затова ми се стори, че думите на Татяна Лолова, нейните разсъждения, нейните, ако щете, истории, които сподели с мен, са много ценни, защото ни помагат, на всеки един от нас, да се справяме", заяви съставителят на книгата „Татяна Лолова. От А до Я. Бележки, мисли, снимки".

На въпроса думи на Татяна Лолова го докоснаха най-силно и оставиха отпечатък в него, Тошев отговори: „Не се предавай, защото ако се предадеш, ще направиш услуга на тези, които не могат."

Журналистът и продуцент благодари на всички хора, които си спомнят Татяна Лолова с усмивка. „Тази вечер най-големият комплимент беше, че толкова много хора дойдоха, за да я почетат", каза още той.

Срещите на Георги Тошев с хората, които обичат Татяна Лолова, предстоят. Той вече е получил покани да представи книгата и филма в 27 български градове, както и за 12 градове в Европа. „Всички тези българи помнят, обичат и надявам се да разказват на своите деца и внуци, че в България е живяла и работела актриса като Татяна Лолова", заключи Тошев./БГНЕС