Герхард Карнер: Шенгенското пространство е счупено, против съм разширяването му

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер отново изрази негативното си отношение към възможността за присъединяване на България и Румъния в Шенген в интервю за австрийската обществена телевизия (ORF).

"Сега има повече контрол между държавите от всякога", каза австрийският вътрешен министър. Той смята, че би било „напълно погрешно“ да се обсъжда премахването на контрола на още граници в тази ситуация.

Според Каренр Шенгенската система на този етап е „счупена“. Той добави, че планът на ЕС за една единствена външна граница и пътуване в ЕС без контрол, в момента търпи неуспех почти всяка седмица.

Германия наскоро въведе граничен контрол с Полша, Чехия и дори Швейцария. Впоследствие Австрия възобнови граничния контрол с Чешката република, така че да няма алтернативен маршрут за бежанците през Австрия. Словения от своя страна въвежда граничен контрол с Хърватия и Унгария.

По-рано стана ясно, че безизходицата около присъединяването на България и Румъния към Шенген може да бъде решена след гласуване в началото на декември, припомня БГНЕС.

Това поне е намерението на Испания, която е ротационен председател на ЕС през втората половина на 2023 г.

Приемането на нови членове в Шенгенското пространство изисква единодушно одобрение от Съвета по правосъдие и вътрешни работи, който се състои от вътрешните министри на 27-те държави-членки на ЕС.

На 19 октомври еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази категоричната си подкрепа за София и Букурещ.

„Румъния и България покриват всички изисквания за Шенген и трябва да влязат в него. Те показват, че могат да пазят външните граници. Оптимист съм, че ще влязат“, подчерта Йохансон. /БГНЕС