Гроси успокои жителите на Фукушима във връзка с изпускането на вода

Ръководителят на ядрения надзор на ООН се опита да успокои местните жители и представители, че планираното изпускане на пречистени отпадъчни води от атомната електроцентрала "Фукушима" е безопасно.

Планираното дългосрочно изхвърляне на натрупаните води от разрушеното ядрено съоръжение е одобрено от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) като отговарящо на световните стандарти, съобщи АФП.

Нейният ръководител Рафаел Гроси призна на среща в Иваки, префектура Фукушима, че все още има опасения.

"Всички тези сложни графики и статистически данни са едно, но реалността, реалността на хората, реалността на икономиката, реалността на обществените настроения и възприятия може да са различни", каза той на среща с жители и официални лица.

Около 1,33 млн. куб. м. подпочвена, дъждовна и използвана за охлаждане вода са се натрупали на площадката на АЕЦ "Фукушима", която се извежда от експлоатация, след като няколко реактора се разтопиха след цунамито през 2011 г., което нанесе сериозни щети на централата.

Операторът на централата TEPCO преработва водата чрез своята система за обработка ALPS, за да отстрани почти всички радиоактивни елементи с изключение на тритий, и планира да я разреди, преди да започне да я изхвърли в океана в продължение на няколко десетилетия.

Очаква се изпускането да започне това лято, но срещу него се противопоставят някои съседи от региона: Пекин осъжда плана, както и някои жители на Фукушима, особено рибарските общности, които се опасяват, че клиентите ще се отдръпнат от техния улов.

Гроси заяви, че МААЕ не е участвала в процеса, за да "прикрие... нещо, което е лошо".

"Когато става въпрос за тази дейност тук, това, което се случва, не е някакво изключение, някакъв странен план, който е разработен само за да бъде приложен тук и да ви бъде продаден", каза той.

"Това е, както е удостоверено от МААЕ, общата практика, която е съгласувана и се спазва на много, много места, по целия свят."

Няма избор

Въпреки това сред някои жители се усеща гняв заради евентуалните щети върху репутацията след оповестяването на решението.

Тецу Нозаки, председател на Федерацията на рибарските кооперативи в префектура Фукушима, твърди, че японското правителство представя погрешно местните настроения, които, според него, остават силно против плана.

"На нас, операторите в риболова, не ни остава нищо друго, освен да реагираме емоционално и да втвърдим отношението си", каза той пред Гроси.

"Умолявам ви да осъзнаете... че този проект за изпускане на преработената в ALPS напредва въпреки нашето противопоставяне."

Гроси заяви, че не разполага с "магическа пръчка", която може да успокои опасенията, но посочи, че МААЕ ще създаде постоянно бюро, което ще проверява изпускането в продължение на десетилетия.

"Ще останем тук с вас през следващите десетилетия, докато и последната капка от водата, която се е натрупала около реактора, не бъде изхвърлена безопасно ", каза той.

Във вторник МААЕ заяви в окончателния си доклад, че изпускането ще има "незначително" въздействие върху околната среда - заключение, което Южна Корея заяви, че уважава.

Китай не беше толкова сговорчив, а говорителят на външното му министерство предупреди днес, че "докладът не може да докаже легитимността на японския план за изхвърляне в океана".

"Докладът на МААЕ не заглуши силните призиви за противопоставяне на океанския дъмпинг, идващи от и извън Япония", заяви говорителят Уанг Уенбин.

Предвидено е днес Гроси да посети и централата във Фукушима, а след посещението си в Япония да се отбие в съседните страни от региона, включително Южна Корея. /БГНЕС